НБУ радить при виявленні фальшивих гривень звертатися в банки для експертизи

Середа, 19 листопада 2014, 11:12

Національний банк рекомендує громадянам в разі сумнівів у справжності гривневих банкнот звертатися в будь-який банк для проведення безкоштовної експертизи.

Про це повідомляється на сторінці регулятора в Facebook.

Нацбанк нагадує, посилаючись на заяву радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенко, про наміри проросійських терористів на Донбасі друкувати підроблені гривневі банкноти.

"У разі сумніву в достовірності банкнот, громадяни повинні звертатися в будь-який банк для проведення досліджень відповідним територіальним управлінням Нацбанку. За результатами цих досліджень, здійснюваних безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків нацвалюти, визнаних справжніми і платіжними. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості і передаються уповноваженим працівникам МВС для проведення відповідних розслідувань", - йдеться в повідомленні НБУ.

Реклама:

На думку регулятора, наміри терористів націлені дестабілізувати фінансову систему України, підірвати довіру населення України до національної валюти і нанести шкоди банківській системі держави.

"Офіційно заявляємо, що згідно із законодавством України Нацбанк монопольно здійснює емісію нацвалюти та організує готівковий грошовий обіг. Згідно з законом "Про Нацбанк", випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів, як засобу платежу, забороняються. Виготовлення з метою введення в обіг або введення в обіг підроблених грошових знаків несе відповідальність відповідно до законодавства України", - наголошується в повідомленні.

Нацбанк підкреслює, що українська гривня має високий рівень захисту від підробок, оскільки регулятор володіє всіма сучасними технологіями з виготовлення грошових знаків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!