МВФ перегляне алгоритм допомоги Україні - ЗМІ

П'ятниця, 14 листопада 2014, 09:51

В Україні розпочала свою роботу чергова місія Міжнародного валютного фонду, яка прийме рішення про виділення Україні чергового траншу.

Про це пише Forbes.

"Головним фактором, який впливає на сьогоднішній візит МВФ, є політика. Місія прибула в Україну в період політичного "міжсезоння", - пише видання.

13 листопада заступник прес-секретаря департаменту зовнішніх відносин МВФ Вільям Мюррей вже заявив, що основні переговори місії будуть проходити тільки при формуванні нового уряду.

Реклама:

Примітно, що в самому МВФ спочатку не розраховували на збереження стабільної виконавчої влади, а виходили з того, що прем'єр-міністри і уряду будуть неодноразово змінюватися.

Однак, тепер в МВФ заявили, що все-таки дочекаються імен нових членів Кабінету міністрів.

Екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко вважає, що це обумовлено формальними вимогами.

"У нас люди звикли до того, що кожен візит повинен закінчуватися "подачкою". Хоча місія приїхала в період, коли в Україні не сформовані всі гілки влади, і поки що я не розумію, навіщо Україні дають гроші, якщо вони направляються не на проведення структурних реформ, а все одно використовуються в корупційних схемах", - каже Яременко.

Як пише видання, переговори з НБУ стануть однією з ключових тем візиту МВФ в Україну. Адже при формальному дотриманні переходу на плаваючий валютний курс, що було однією з важливих вимог МВФ, центробанк так і не приступив до таргетування інфляції.

Наступне за переходом на вільний курс знецінення національної валюти тепер призведе до перерахунку всіх макропоказників, з яких виходили фахівці Фонду.

"МВФ написали якісь маяки, виходячи з ряду макропоказників і політики, з якою вони визначилися. А саме - плаваючим курсом і таргетуванням інфляції. Але, оскільки ця найголовніша політика НБУ в сучасних умовах абсолютно абсурдна і не має жодних теоретичних обґрунтувань, то вона провалилася", - розповідає Яременко.

Яременко іронізує, що при всіх сподіваннях бізнесу нинішній візит репетиція перед сценами виправдання української влади.

"Половина економіки вже нерентабельна, їй просто нема чого робити. Тому, перегляд необхідний. Тому що курс 8 гривень за долар породжував одну ціну для бюджету, "Нафтогазу" і споживачів. Курс 16 гривень передбачає абсолютно інші ціни у всіх секторах", - каже експерт.

Він зазначає, що МВФ наполягав на піднятті цін на газ, виходячи з курсу в 8 грн за долар.

"Але оскільки ці ціни є соціальними, "Нафтогаз" загнали в діру. А тепер взагалі виявилося, що та сума, на яку хотіли піднімати ціни - тільки половина від того, на що потрібно було їх підвищувати. Тому, з українського боку вивчають, чи є події з курсом провалом, а якщо є - то курс потрібно зафіксувати на чомусь і виправдатися, знайти винних або сказати, що українські чиновники мають рацію і всі системні зрушення усунуті", - пояснює Яременко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: