Реальні зарплати росіян скоротилися вперше з часів кризи 2008 року

Вівторок, 28 жовтня 2014, 12:59

Середня зарплата в Росії за підсумками третього кварталу в реальному вираженні скоротилася на 0,3% рік до року.

Про це йдеться в даних НДУ-ВШЕ "Коментарі про державу і бізнесі", пише "Комерсант".

Як повідомляється, за останні 14 років аналогічне скорочення зарплат спостерігалося лише під час гострої фази кризи 2008-2009 років, після неї темпи зростання завжди залишалися позитивними.

Як зазначено в звіті, зниження темпів зростання зарплат почалося ще в 2013 році через стагнації та погіршення показників продуктивності праці. При цьому одночасно через стабілізацію цін на нафту скоротилися можливості випереджаючого зростання їхньої купівельної спроможності.

Реклама:

Проте якийсь час процес їх скорочення компенсувався за рахунок підвищення зарплат бюджетників відповідно до інавгураційних указів президента.

За даними за серпень, близьконульові або негативні реальні темпи росту зарплат склалися в більшості галузей обробки, за винятком сфери виробництва нафтопродуктів, електрообладнання та шкіряних виробів.

При цьому в галузях, які давно страждають від спаду (наприклад, у машинобудуванні), падіння зарплат в реальному вираженні досягло вже 3-4% рік до року. Аналогічна картина спостерігається і в інших галузях реального сектора - видобутку корисних копалин, в будівництві та інфраструктурі.

Як вказують експерти, 2015 року реальне падіння зарплат становитиме до 1,9%, так як ні підприємства, ні бюджет не матимуть можливості швидко підвищувати їх в умовах зрослих фінансових обмежень.

Запланована на 2015 рік індексація зарплат в бюджетній сфері становитиме 5,5%, що нижче як поточна, так і прогнозована інфляції, що зростає на тлі збереження торгових санкцій і продовження девальвації рубля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: