Росія нічого прийнятного щодо газу не запропонувала - Продан

Вівторок, 30 вересня 2014, 19:11

Під час газових переговорів, що відбулися 26 вересня, українська сторона не отримала прийнятної пропозиції з російського боку.

Про це йдеться у коментарі міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, передає прес-служба відомства.

Як зазначається, компромісний пакет повинен включати три моменти.

По-перше, "очищення" питання ціни на природний газ від політичної складової шляхом формування ціни на природний газ виключно на ринкових принципах на основі домовленостей між господарюючими суб’єктами та закріплення їх у відповідному господарському договорі.

Реклама:

По-друге, погодження графіків розрахунків за природний газ, що постачався у минулі періоди, а також умов розрахунків, графіків та умов постачання газу у наступні періоди.

По-третє, приведення у відповідність до законодавства ЄС та України угоди щодо транзиту російського газу  до країн ЄС.

"Це гарантуватиме як надійне постачання природного газу від ВАТ "Газпром" до європейських споживачів, так і усунення існуючих дискримінаційних обмежень по відношенню до оператора ГТС України, і, як наслідок забезпечення вільного доступу НАК "Нафтогаз України" до європейських газових ринків", - йдеться у повідомленні.

У Міненерго також повідомили, що наразі фахівцями НАК "Нафтогаз України" та Міністерства енергетики та вугільної промисловості  опрацьовуються протокольні пропозиції за результатами переговорів 26 вересня, що надійшли від Європейської Комісії. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!