Україна зможе перезимувати без російського газу - Коболєв

П'ятниця, 4 липня 2014, 15:11

Україна здатна пройти опалювальний сезон без імпорту газу з Російської Федерації при належних заходах економії.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на брифінгу в Києві в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ми будемо економити в пропонованому темпі, ми повинні пройти зиму тільки з газом з Європи. Якщо ми напружимося один раз, у нас є всі шанси комфортно пройти зиму", - сказав він.

Коболєв підкреслив, що в економіці України є значний потенціал для скорочення споживання газу.

Реклама:

"Нам потрібно знижувати це споживання на 6 млрд кубометрів ... У комунальній сфері потенціал економії - не менше 4 млрд кубометрів на рік", - сказав він.

Як підкреслив глава "Нафтогазу", ключовими факторами для економії споживання газу є повсюдний облік, а також установка приладів регулювання тепла.

Коболєв прокоментував пропозицію експертів про відключення гарячого водопостачання з метою економії газу.

"Є два наслідки: по-перше, не буде гарячої води, по-друге споживачі платять за гарячу воду і ці гроші "Нафтогаз" направляє на закупівлю газу по імпорту... вони перестануть платити? .. Це суттєвий мінус з нашого фінансового балансу. Питання: чи має сенс заради незначної економії, а це - близько 50 млн кубометрів газу на місяць - йти на такі кроки", - сказав він.

Глава "Нафтогазу" додав, що компанія збирається максимально задіяти реверсні можливості.

"Зараз є тільки невеликі невикористані можливості по Угорщині - ми їх довантажимо, але цим будуть вже займатися європейські компанії, які будуть постачати газ українським споживачам", - сказав він.

Коболєв також додав, що "Газпром" в ході переговорів з "Нафтогазом" не був готовий домовлятися і йти на компроміси, а штучно створював конфлікт.

"Єврокомісія переконалася в тому, що ми розуміли ще на початку переговорів: російська сторона прийшла не домовлятися, а створити конфлікт. Ми сподівалися, але було очевидно: позиція російської сторони - штучно створити конфлікт", - сказав він на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Як повідомлялося, з початку травня Росія і Україна за участю Єврокомісії проводили тристоронні переговори, що не мали результату.

Після відмови України від запропонованої Росією ціни в 385 доларів за тисячу кубометрів і небажання російської сторони йти на запропонований Єврокомісією компроміс про літню ціну в 300 доларів і зимовe в 385 доларів за тисячу кубометрів "Газпром" з 16 червня повністю припинив поставки газу "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!