Сербія не хоче віддавати "Газпрому" весь прибуток нафтокомпанії NIS

Середа, 9 квітня 2014, 11:32

Влада Сербії вважає неправильним віддавати весь прибуток від діяльності національної нафтокомпанії NIS в розпорядження російських партнерів.

Про це заявив перший віце-прем'єр в технічному уряді країни Олександр Вучич, передає "Прайм".

"Ви робите 380 млн євро прибутку. Ми знаємо, що ви це зробили, використовуючи в основному нашу вітчизняну нафту, а не завдяки незвичайним і геніальним управлінським результатам. Якщо сербська частка в NIS становить 29%, то, вибачте, чому всі гроші відправляються на розвиток? Чому щороку весь прибуток забираєте ви?", - сказав Вучіч в ефірі сербського телеканалу РТС, торкаючись відносин з російським партнером по NIS.

За його словами, Сербії необхідно залишити її частку прибутку або направляти ці кошти в рахунок погашення багатомільйонного боргу, який має національна газова компанія "Сербіягаз" перед російським "Газпромом" GAZP -0,29%.

Реклама:

"Ми ще не вступили в ці переговори, але ми це зробимо", - сказав Вучіч. Політик підкреслив, що Сербія в дуже хороших і дружніх відносинах з РФ, але це не означає, що тут не повинні піклуватися про свої гроші і своїх громадян.

NIS - одна з найбільших вертикально інтегрованих нафтогазових компаній південно-східної Європи. Основні акціонери - "Газпром нафта" і уряд Сербії. 56% національної нафтокомпанії NIS належить "Газпром нафті" SIBN +0,30%.

За даними звітності за 2013 рік компанія в порівнянні з 2012 роком наростила чистий прибуток на 6,3% - до 571,6 мільйона доларів. Обсяг інвестпрограми становив 673,183 мільйона доларів, що на 6% більше розміру капітальних вкладень попереднього року.

Нинішній уряд Сербії має статус технічного, так як у березні в країні були проведені позачергові парламентські вибори, за підсумками яких новий склад кабінету ще не був сформований. Очікується, що Олександр Вучич, партія якого перемогла на виборах за явною перевагою, стане наступним прем'єр-міністром країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: