Клименко розповів, що з платників у березні зібрали рекордних 11 мільярдів

Середа, 2 квітня 2014, 14:49

У березні з платників було зібрано надміру сплачених сум з податку на прибуток майже на 11 млрд гривень, що є абсолютним рекордом за останні два роки.

Про це повідомив екс-міністр доходів і зборів України Олександр Клименко на своїй сторінці у Facebook.

В цілому, за його словами, за підсумками березня спостерігаються досить тривожні тенденції із надходженнями податкових і митних платежів до бюджету.

Митниці не тільки не виконали доведених Мінфіном показників до загального фонду Держбюджету у березні (мінус 2,8 млрд гривень, або 74% виконання), а й навіть не досягли рівня зборів за аналогічний період минулого року (мінус 1,4 млрд гривень, або 85,5% від надходжень березня 2013 року).

Реклама:

Фактичний збір податкових платежів у березні  становив 17,4 млрд гривень, а це лише 80% від поставлених Мінфіном завдань (мінус 4,4 млрд гривень).

І це при тому, що у березні очікувався чи не найбільший збір податку на прибуток за весь рік, адже до 10 березня платники мали подати звітність з податку на прибуток за 2013 рік та сплатити законодавчо встановлені авансові платежі з цього податку.

Клименко наводить факти, які свідчать про  провал кампанії декларування податку на прибуток за 2013, у порівнянні з 2012 роком: - більше ніж 3000 підприємств здали декларації з нульовими результатами; - на 17% більше платників надали звітність з декларуванням доходів на рівні витрат; - майже 2 тисячі підприємств зменшили валові доходи на 65 млрд гривень і показали збитковість; - 19 тисяч суб'єктів господарювання зменшили доходи на 69 млрд гривень.

Більше того, у березні більше 4 тисяч  компаній подали уточнюючі розрахунки до декларації з податку на прибуток за 2013 із зменшенням задекларованої суми податку на 0,6 млрд гривень.

"Звичайно, у такій важкій для вітчизняного бізнесу економічній ситуації можна було б зрозуміти бажання податкової дивитися крізь пальці на таку ситуацію із декларуванням. Але саме у березні з платників було зібрано надміру сплачених сум з податку на прибуток майже на 11 млрд гривень. Це абсолютний рекорд за останні два роки!", - зазначив Клименко.

Він також звертає увагу на те, що податковий борг перед бюджетом на  1 квітня досяг 24 млрд гривень. В порівнянні з лютим кількість боржників зросла майже на 23 тисяч (+24%).

На 3 млрд гривень (за місяць +15%) збільшився борг перед бюджетом країни, в основному, з податку на прибуток і ПДВ.

"Може уряду вже час припинити показово-популістську "охоту на відьом" та ігри в пляшечку перед телекамерами і нарешті серйозно зайнятися роботою із забезпечення адекватних показників  наповнення бюджету та стимулюванням економічної активності?", - резюмував Клименко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!