Виробники підвищили ціни на міндобрива

Четвер, 10 квітня 2014, 20:32

На початку квітня виробники підвищили ціни на мінеральні добрива на внутрішньому ринку на 3-15% в порівнянні з останнім тижнем березня.

Про це повідомив експерт відділу хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Костянтин Кинджалів, передає прес-служба відомства.

"У перший тиждень квітня 2014 року по відношенню до останнього тижня березня виробники підвищили ціни на деякі азотні добрива на внутрішньому ринку: вартість аміачної селітри підвищилася на 3% до 3500 гривень за тонну, аміак на 15% до 6050 гривень за тонну", - повідомляється в бюлетені "Товарний монітор".

"Підвищення вартості азотних добрив на внутрішньому ринку України має декілька причин. При девальвації гривні виникає дисбаланс між цінами на внутрішньому ринку і котируваннями на світовому. Виробники прагнуть привести ціни на українському ринку у відповідність із світовими, підвищуючи їх", - повідомив Кинджалів.

Реклама:

За його словами, вартість карбаміду на світовому ринку протягом березня знизилася на 6%, однак зниження курсу гривні за той же період становило приблизно 9%.

"У той же час, ціни на аміак зросли на 11%. Зміна курсу національної валюти, світових котирувань і надалі впливатиме на ціноутворення на внутрішньому ринку України", - зазначив експерт.

Він також додав, що весняний сезон внесення добрив підходить до завершення, попит на азотні добрива поступово знижується і традиційно почне відновлюватися тільки восени. Аграрії досить запаслися азотними добривами, тому ймовірність виникнення дефіциту найближчим часом мінімальна.

"Через девальвацію національної валюти імпортні поставки в Україну скоротилися, однак, при високій вартості українських продуктів на внутрішньому ринку, імпортні азотні добрива, частка яких на ринку України щороку зростає, будуть конкурентоспроможними", - заявив Кинджалів.

"В даний час підвищується попит на комплексні добрива, переважна більшість яких в Україні - це імпорт, частка якого становить в середньому 70-80%, та їх вартість на внутрішньому ринку в першу чергу залежить від курсу гривні", - додав експерт.

ДП "Держзовнішінформ" - провідний інформаційно-аналітичний та експертний центр України в сфері зовнішньої торгівлі, створений Міністерством зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі України в 1996 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: