Лондон не дозволить незалежній Шотландії використовувати фунт стерлінгів

Середа, 19 березня 2014, 20:54

Лондон не піде на валютний союз з незалежною Шотландією і не дозволить їй продовжувати використовувати фунт стерлінгів.

З таким попередженням виступив у Единбурзі міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн, пише ИТАР-ТАСС.

"Шотландія збереже фунт стерлінгів, якщо залишиться у складі Великобританії. Якщо вона вийде з Великобританії, то втратить його", - підкреслив він.

"Якщо Шотландія вийде зі складу Великої Британії, вона одночасно розпрощається і з фунтом стерлінгів. Немає жодних юридичних норм, які зобов'язують нас зберігати валютний союз з незалежною Шотландією", - заявив міністр.

Реклама:

Шотландська національна партія в "дорожній карті" поставила мету в разі набуття Шотландією незалежності укласти валютний союз з Великобританією і зберегти в обігу фунт стерлінгів. Проте міністр фінансів Осборн заявив, що Лондон виключає подібний варіант.

"Будь який валютний союз вимагає політичного союзу. Без цього єдина грошова одиниця неможлива. Ще однією важливою умовою валютного союзу є банківський союз. Однак це означатиме субсидування Великобританією незалежної Шотландії. Британські платники податків на це не підуть. Вони не допустять подібних трансфертів", - сказав він.

"Я не рекомендую валютний союз, він не спрацює. Валютного союзу з незалежною Шотландією не буде, і люди повинні це розуміти", - підсумував Осборн.

Як наголошується, референдум про незалежність Шотландії відбудеться в майбутньому вересні.

Незалежні аналітики відзначають, що Лондон зробив найважливіший хід, позбавивши шотландців які виступають за незалежність, надії на фунт стерлінгів і валютний союз з Великобританією.

Найближчі тижні покажуть, чи зміг Лондон перехопити ініціативу в дебатах щодо майбутнього референдуму і висунути вагомий контраргумент, що дозволяє запобігти виходу Шотландії зі складу Великобританії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: