Мінфін перекриватиме падіння податкових платежів

П'ятниця, 24 січня 2014, 12:22

Надходження податку на прибуток та акцизу до загального фонду держбюджету в I кварталі будуть менше, ніж на початку минулого року.

Про це прогнозують в Міністерстві фінансів , пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився бюджетний розклад по доходах загального фонду держбюджету, підготовлений Мінфіном на I квартал. Цей документ відомство готує щокварталу.

При цьому міністр доходів і зборів Олександр Клименко неодноразово заявляв, що таке прогнозування спонукає міністерство брати платежі не по реальній ситуації, а за планом.

Реклама:

У січні-березні Мінфін очікує зростання податкових відрахувань на 1,2% порівняно з фактом відповідного періоду 2013 року - до 68,72  млрд гривень. Збільшення надходжень у січні має становити 2,7 млрд гривень (до 21,76 млрд гривень), у березні - 2,66 млрд гривень ( 26,46 млрд гривень).

Однак у лютому очікується падіння доходів на 5 млрд гривень порівняно з минулим лютим - до 20,5 млрд гривень.

Загальну податкову позитивну динаміку за підсумками кварталу повинен забезпечити ПДВ, якого за три місяці планують зібрати до загального фонду на суму 51,73 млрд гривень.

Пікові надходження очікуються в березні - 19,5 млрд гривень, що на 16,5% більше, ніж платники змогли перерахувати в березні 2013 року.

У січні-лютому темпи очікуються вище - 21-26%. При цьому всі три місяці відшкодування податку буде скорочуватися.

Платники в січні можуть отримати 4,05 млрд гривень (-455 млн гривень), у лютому - 3,93 млн гривень (-396 млн гривень), у березні - 4,3 млрд гривень (-555 млн гривень).

За словами екс-глави Мінфіну Ігоря Уманського, зараз немає факторів, які б могли викликати активізацію імпорту і внутрішнього споживання на початку 2014 року і привести до зростання надходжень ПДВ.

Як пише видання, ситуація з рештою податками виглядає гіршою. Збір податку на прибуток впаде на 6,39 млрд гривень - до 11,96 млрд гривень (-30%).

Зростання надходжень прогнозують тільки в березні - на 1,24 млрд гривень, в січні надходження скоротяться на 677 млн ​​гривень, а в лютому - на 6950 млн гривень.

Таке планування в міністерстві пояснили тим, що на березень припадає сплата податку на прибуток за результатами річної декларації: "Як не доплатили, донарахують, а якщо є переплати, то ми повинні повернути або врахувати в майбутніх періодах, все залежить від платника".

Проблеми виникнуть і з сплатою акцизу з товарів, вироблених в Україні. План кварталу знижений на 107 млн ​​гривень - до 6,74 млрд гривень.

Врятувати ситуацію повинен буде Національний банк. До загального фонду у січні Нацбанк зобов'язують перерахувати 5,7 млрд гривень.

За весь I квартал минулого року регулятор направив до бюджету 4 млрд гривень (1 млрд гривень у січні, 3 млрд грн - у березні).

Експерти вважають, що нинішній рік , як і попередні два , для уряду знову виявиться провальними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!