Думка експерта: Янукович поїхав до Китаю просити грошей на енергопроекти

Середа, 4 грудня 2013, 17:09

Одним з головних підсумків візиту Януковича в Китай може стати домовленість про участь китайських фінансових структур в енергетичних проектах.

Таку думку "Економічній правді" висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"І це окрім традиційного ключового інтересу Китаю в аграрних, товарних та інфраструктурних проектах України", - вважає експерт.

За його словами, візит Януковича в Китай проходить на тлі проблем з розрахунками за газ, безуспішними пошуками коштів для проведення модернізації ГТС і електроенергетичної галузі, спробами замінити дорогий російський газ на дешевшу сировину.

Реклама:

Експерт також зазначив, що в першу чергу мова йде про проект заміщення природного газу вугіллям і будівництво заводів з газифікації вугілля.

"Поки цей проект на 3,6 млрд доларів не зрушив з місця. Від України і Януковича китайська сторона чекає гарантій виконання умов контракту. Можна очікувати, що після китайського візиту будівництво заводів з газифікації вугілля буде реалізовано", - заявив Корольчук.

Другим питанням, на його думку, є виділення Україні понад 3 млрд доллароов кредитів для "підтримки" енергетичної галузі. Кошти можуть бути використані як для погашення боргів, так і для реконструкції об'єктів.

"Однією з тем переговорів стане і можлива участь китайських компаній у реалізації проектів видобутку газу і нафти на шельфі Чорного моря. Китай слідом за Shell, Chevron, ExxonMobil, ENI і EDF також зацікавлений у видобутку енергоресурсів в Україні", - сказав експерт.

"У той же час владі варто пам'ятати, що за китайську грошову підтримку доведеться розраховуватися в майбутньому. Як і за такі ж отримані "пряники" і від Росії, і від ЄС", - підсумував Корольчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!