Країни Кіотського протоколу не домовилися стосовно квот

Вівторок, 26 листопада 2013, 09:13

Учасники 19-ї конференції сторін Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату не змогли погодити проект нового глобального документа, який повинен бути підписаний в 2015 році.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, щорічні кліматичні переговори, які з 11 по 23 листопада проходили у Варшаві, затягнулися на добу, завершившись в суботу ввечері. Однак це не зробило конференцію більш результативною: всі два тижні її роботи супроводжувалися різними скандалами, що негативно впливали на хід переговорів.

За день до офіційного закриття близько 800 спостерігачів від громадських організацій покинули переговори. У Варшаві сторони-учасниці процесу мали виробити основні норми глобального кліматичного договору на період після 2020 року, який повинен бути підписаний в кінці 2015 року в Парижі.

Реклама:

Крім того, необхідно було розглянути технічні поправки в угоді на другий період дії Кіотського протоколу (КП) в 2013-2020 роки, укладеної в грудні 2012 року в Досі.

У Держагентстві екологічних інвестицій вважають, що конференція "у повному обсязі виконала поставлені завдання".

Затверджено фінансовий механізм функціонування адаптаційного кліматичного фонду, а також критерії оцінки та фінансування в рамках механізму LossandDamage ("збитки і ушкодження"), який спрямований на ліквідацію наслідків, завданих зміною клімату.

Як пояснила координатор кліматичної програми Національного екологічного центру Марія Сторчило, фінансову допомогу в розмірі 104,4 млн доларів у рамках першого механізму готові виділити Австрія, Бельгія, Норвегія, Фінляндія, Франція, Швейцарія, але більше всіх - Німеччина (40,5 млн доларів) і Швеція (30,2 млн доларів).

Кошти підуть на проекти з боротьби зі зміною клімату в результаті вирубки тропічних лісів в Бразилії, Венесуелі, Індонезії, Перу, Мексиці.

Гроші по LossandDamage отримають країни, найбільш вразливі до наслідків зміни клімату.

Згідно з даними екологічної організації GermanWatch, в топ- 1 таких країн входять Бангладеш, В'єтнам, Гаїті, Гватемала, Гондурас, Домініканська Республіка, Монголія, М'янма, Нікарагуа, Таїланд, Філіппіни.

Це єдині результати конференції сторін, пише видання.

"Терміни  коли підуть перші транші грошей, і механізми, які будуть використані, не називалися", - сказала Сторчило.

Як повідомляється, суперечку викликав і механізм визначення зобов'язань: "знизу" (країнами) або "зверху" (на глобальному рівні). Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков не бачить перспектив у розподілі зобов'язань "зверху вниз".

Переговори продовжаться через рік в Перу.

Як повідомили в ДАЕІ, проблемні питання для імплементації другого періоду зобов'язань КП вирішити не вдалося.

Україна наполягала на можливості використання частини одиниць встановленої кількості з рахунку анулювання для покриття різниці перевищення викидів над дозволеним лімітом, щоб з країни-продавця парникових квот не перетворитися на покупця. Пропонувалося також зміна формули розрахунку обов'язкового резерву другого періоду.

"Незважаючи на наявність консенсусу між країнами, які взяли на себе зобов'язання у другому періоді протоколу, країни, що розвиваються виступили категорично проти", - сказали в прес-службі ДАЕІ.

Дискусія з цим нормам відбудеться на переговорної сесії влітку 2014 року в Бонні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: