Суд відхилив позов до Google на 3 мільярди

Четвер, 14 листопада 2013, 20:34

Апеляційний суд другого округу США відхилив позов до Google на 3 мільярди доларів, поданий проти компанії в 2005 році американською Гільдією письменників.

Про це повідомляє "Lenta.ru" з посиланням на "Agence France-Presse".

За інформацією видання, суд постановив, що сервіс Google Books не порушує авторських прав і є прикладом сумлінного використання творів.

Суддя пояснив, що сервіс не може замінити собою книгу, оскільки не призначений для читання.

Реклама:

Представники гільдії також заявляли, що сервіс служить насамперед комерційним цілям компанії, оскільки збільшує використання пошукової системи, в результаті чого Google отримує гроші від реклами.

Погодившись з тим, що сервіс приносить компанії прибуток, суддя зазначив, що захищені авторським правом роботи не використовуються безпосередньо для отримання вигоди.

Він також заявив, що сервіс служить важливим освітнім цілям і відкриває нові поля для досліджень.

Як повідомлялося, позов до компанії Google, поданий письменницької гільдією в 2005 році, стосувався сервісу Google Print, незабаром перейменованого в Google Books. На думку письменників, сервіс позбавив їх контролю над поширенням творів.

У 2008 році між Google і великими видавництвами було досягнуто згоди, що зобов'язало компанію створити реєстр прав на книги (на цей проект планувалося витратити 125 мільйонів доларів), але пізніше суд позбавив сили цю домовленість.

У травні 2013 року стало відомо, що автори вимагають від Google компенсацію в розмірі трьох мільярдів доларів за збитки, понесені через Google Books.

Проект Google з оцифрування книг був запущений в 2004 році. До теперішнього моменту там представлено понад 20 мільйонів відсканованих книг.

Сервіс використовується в основному для пошуку по книгах. Роботи, захищені авторським правом, доступні для читання лише фрагментарно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!