Думка експерта: Інфляція в жовтні може прискоритися до 0,5%

Вівторок, 8 жовтня 2013, 12:46

Споживча інфляція в Україні в жовтні може підвищитися до 0,5% у зв'язку з подорожчанням продуктів харчування та послуг ЖКГ.

Про це заявила експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Марія Сальникова.

За її словами, в осінній період традиційно відбувається зростання цін на продукти харчування, послуги ЖКГ, одяг і взуття.

"Підвищення цін на молочну продукцію може стати однією з основних причин прискорення інфляції, що обумовлено збільшенням попиту на молоко, сир, яйця, і є сезонним фактором. У той же час, зростання вартості послуг ЖКГ може бути викликане черговим етапом переговорів у співпраці між Україною і МВФ", - зазначила Сальникова.

Реклама:

На думку експерта, на тлі побоювань технічного дефолту в США в цей період можуть підвищитися девальваційні та інфляційні настрої в суспільстві. Українці побоюються поширення американської кризи на вітчизняну економіку, однак прямого впливу він не матиме, оскільки частка експорту та імпорту між країнами незначна - 3,9% і 6,1%, відповідно.

"Нульові темпи зростання інфляції у вересні свідчать про відсутність економічного зростання в Україні. Так, зниження ВВП у річному вираженні за підсумками першого та другого кварталу 2013 року склало -1,1% і -1,3%, відповідно. А темпи падіння в промисловому виробництві та основних секторах економіки за липень-серпень досягли більше 5%", - відзначає Сальникова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!