Нацбанк підтримав ідею спрощення випуску єврооблігацій

Середа, 30 жовтня 2013, 09:00

Українські емітенти можуть отримати можливість випускати єврооблігації не через спеціалізовані західні компанії, а безпосередньо.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Національний банк підтримав ідею спрощення процедури реєстрації випуску облігацій та отримання дозволу на їх звернення за межами країни.

Досі майже всі корпоративні випуски єврооблігацій (за винятком випуску "Нафтогазу" в 2010 році) структурувалися у вигляді облігацій участі в кредиті (loan participation notes) . Їх емітентом виступає спеціальна компанія - SPV. Отримані від розміщення єврооблігацій гроші вона видавала у вигляді кредиту українському позичальнику.

Реклама:

"Така структура, на відміну від традиційної форми прямого випуску, поширеною вже навіть у країнах Східної Європи та Росії, є досить складною і вимагає істотних додаткових витрат. Крім того, вона знижує ліквідність випуску, робить його менш прозорим, а значить, підвищує його ефективну вартість", - упевнені в НАБУ.

За оцінками асоціації, додаткові витрати при випуску євробондів перевищують 500 тис доларів.

Головною перешкодою для прямого випуску євробондів є вимога отримати дозвіл Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку на розміщення та обіг будь-яких цінних паперів українського емітента поза країни , крім суверенних євробондів.

У НАБУ хочуть зробити виняток для всіх зовнішніх боргових ЦП. Запропоновано не оподатковувати доходи нерезидентів, отримані у вигляді "процентів або доходу (дисконту) на боргові цінні папери емітентів-резидентів, продані нерезидентам за межами України".

У НАБУ вважають, що ці норми збільшать кількість інвесторів в українські ЦП "за рахунок більш консервативних і довгострокових інвесторів, таких як міжнародні пенсійні фонди і страхові компанії, а також сприятимуть здешевленню ресурсної бази для українських емітентів".

У Нацбанку вважають, що спростити механізм потрібно, але емітенти й далі повинні отримувати дозвіл НКЦПФР. Останнє " убезпечить валютний ринок від неконтрольованого руху за межами України значних грошових потоків в іноземній валюті".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: