Moody`s спровокувало розпродаж українських цінних паперів

Понеділок, 21 жовтня 2013, 10:38

Міжнародне рейтингове агентство Moody`s вирішило випередити своїх конкурентів і власноруч закрити вікно для розміщення українських євробондів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, зниження суверенного і корпоративних рейтингів до низького рівня Caa1 призвело до різкого падіння попиту на цінні папери, викликавши підвищення дохідності за ними.

Ключовим фактором для інвесторів, що купують цінні папери українських емітентів, стало пониження у другій половині вересня рейтинговим агентством (РА) Moody`s рейтингу єврооблігацій України до рівня Саа1, йдеться в матеріалі.

Реклама:

Боргові зобов'язання з рейтингом Caa вважаються зобов'язаннями дуже низької якості і схильні дуже високого кредитного ризику. Одночасно ця кредитна оцінка була поміщена на перегляд для можливого додаткового зниження.

Це рішення було обгрунтоване погіршенням зовнішньої ліквідності країни, що важливо в умовах збільшення тиску на валютні резерви, відсутність угоди з Міжнародним валютним фондом і ускладнення відносин з Росією напередодні підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Через кілька днів агентство Moody`s знизило корпоративні рейтинги з B3 до Caa1 компаній MHP SA (Миронівський хлібопродукт), Fintest Trading Co Limited (група Донецьксталь), Metinvest BV (група Метінвест), гірничорудної компанії Ferrexpo Plc, а також 13 банків і компанії Райффайзен Лізинг Аваль. Це рішення стало принципово важливим для ринку, так як потягнуло вгору котирування єврооблігацій.

Незважаючи на те, що аналітики агентства Moody`s випередили події і "включили" очікування того, що може так і не відбутися, інвестори досить різко відреагували на зниження оцінки.

Прибутковість суверенних єврооблігацій на вторинному ринку підскочила до 14-14,5 % річних, а корпоративних боргових паперів досягла 17-18%. Індикатор кредитно-дефолтних свопів країни зріс з 878,8 пункту 19 вересня (напередодні перегляду рейтингу ) до пікового значення - 1071,6 пункту ( 8 жовтня).

Для порівняння, на початку року значення індикатора становило менше 600 пунктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: