НБУ: бізнес задоволений

Четвер, 10 жовтня 2013, 17:27

Керівники українських підприємств покращили оцінки поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств і третій квартал поспіль оцінюють його позитивно.

Про це йдеться в щоквартальному опитуванні очільників українських підприємств Нацбанком, повідомляє прес-служба центробанку. 

В опитуванні взяло участь 1200 підприємств з усіх регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Згідно з результатами опитування респонденти значно покращили оцінки поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств і третій квартал поспіль оцінюють його позитивно: баланс між оцінками стану "добрий" та "поганий" становить 4,7% порівняно з 1,9% у ІІ кварталі 2013 року. За оцінками респондентів рівень залишків готової продукції знизився.

Реклама:

Керівники позитивно оцінюють перспективи розвитку своїх підприємств у наступні 3 та 12 місяців. Зниження оцінок респондентів щодо збільшення обсягів реалізації виробленої продукції, інвестицій, а також фінансово-економічного стану своїх підприємств у наступні 12 місяців обумовили значення Індексу ділових  очікувань (ІДО) на рівні 113,8 % порівняно зі 114,4 % у попередньому кварталі.

Респонденти третій квартал поспіль знижують оцінки щодо зростання цін у наступні 12 місяців як на покупні товари і послуги, так і на продукцію власного виробництва. Оцінки зростання виробничих витрат також зменшилися.

Керівники підприємств вважають, що найвпливовішими чинниками змін вихідних цін підприємств є зростання цін на енергоносії, сировину і матеріали.

 Нацбанк зауважує, що такі результати опитування є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!