НБУ пропонують кредитувати під заставу казначейських боргів

Середа, 4 вересня 2013, 10:23

Кабінет міністрів має намір попросити Національний банк розширити перелік інструментів, які він приймає як забезпечення під рефінансування.

Про це пише "Комерсант- Україна".

Як повідомляється, Кабінет міністрів шукає способи стимулювання попиту на фінансові казначейські векселі, якими має намір в 2013 році відшкодовувати ПДВ підприємствам, компенсувати різницю в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водозабезпечення та водовідведення, а також ліквідувати борг за бюджетними зобов'язаннями одержувачів бюджетних коштів.

Для цього уряд включив в проект постанови "Деякі питання випуску фінансових казначейських векселів" рекомендацію Національному банку "визначити порядок здійснення операцій з рефінансування банків під забезпечення фінансових казначейських векселів та здійснення операцій банків з ними".

Реклама:

Нагадаємо, 4 липня Верховна рада дозволила Кабміну випускати в 2013 році фінансові казначейські векселі з метою реструктуризації "бюджетної заборгованості з певних витрат держбюджету, які виникли на 1 січня 2013 року", а також заборгованості з бюджетного відшкодування ПДВ, пише видання.

Папери будуть випускатися терміном обігу до 5 років і прибутковістю 5% річних. У проекті постанови зазначено, що векселями буде відшкодовуватися ПДВ на суму понад 500 тис гривень в добровільному порядку.

"Міністерству доходів і зборів необхідно забезпечити проведення роз'яснювальної роботи з платниками податків щодо можливості відшкодування з бюджету сум ПДВ шляхом видачі фінансових казначейських векселів за умови подачі ними заяви про вибір такого способу відшкодування" , - йдеться в документі.

Підприємства сфери ЖКГ отримають векселя номіналом 10 тис гривень. Проте їх будуть видавати тільки за умови, що вони будуть спрямовані на "погашення заборгованості з оплати спожитого природного газу та з метою подачі у вигляді застави при отриманні в банках кредитів для погашення заборгованості за енергоносії".

Обсяг емісії векселів буде визначений після проведення інвентаризації заборгованості уряду, але не раніше 16 вересня.

Член ради НБУ Василь Горбаль прогнозує, що Нацбанк підготує відповідний документ за рекомендацією Кабміну.

"Якщо на ринку з'являється нова цінний папір, логічно було б дати можливість банкам отримувати під нього рефінансування. Принаймні, банки цього хочуть", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!