Суд спростив процедуру стягнення боргів з фізосіб

Понеділок, 30 вересня 2013, 09:34

Верховний суд ліквідував судові лазівки, які дозволяли боржникам, які взяли гроші під розписку, ухилятися від виконання зобов'язань.

Про це пише "Комерсант- Україна" .

Як повідомляється, громадяни остаточно втратили можливість ухилятися від повернення грошей, позичених у фізичних осіб за договорами позики або розписками.

Верховний суд 18 вересня уклав, що "письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, а й факту передачі грошової суми позичальникові". До такого висновку судова палата у цивільних справах ВСУ прийшла в рамках судового розгляду між двома громадянами. Один з них 29 листопада 2008 позичив іншому на шість днів 300 тис доларів.

Реклама:

"Незважаючи на те що 5 грудня 2008 позичальник не повернув борг, кредитор тягнув з подачею позову майже три роки. Лише в серпні 2011 року він вимагав у суді стягнути суму боргу ( 2,39 млн гривень за курсом НБУ на момент подачі позову), а також 3 % річних від простроченої суми (195,7 тис гривень) та інфляційні втрати (736,4 тис гривень). Сумарно мова йшла про 3,32 млн гривень", - пише видання.

Як доказ правомірності вимог позивач вказав те, що "підписання договору позики та передача коштів в 300 тис доларів були вчинені у присутності двох свідків" .

"Відповідач подав зустрічний позов, зіславшись на те, що між ним і кредитором був укладений "проект договору позики", в якому зазначалася сума боргу, можливий термін її повернення і особи, які повинні бути присутніми при його підписанні. Однак він стверджував, що фактична передача грошей так і не відбулася", - йдеться в матеріалі.

Юристи кажуть, що своїм рішенням ВСУ спростив процедуру стягнення боргів з фізосіб за розписками, оскільки до цих пір багато суди не визнавали їх правомірність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!