Курченко не в повному обсязі розрахувався з Фірташем за газ - ЗМІ

Субота, 28 вересня 2013, 15:48

Баланс імпортованого в Україну в 2012 році російського газу і отриманої оплати не сходиться - йдеться про газ, взятий у Ostchem Holding і у "Нафтогазу" і перепроданому компаніями холдингу ВЕТЕК промисловим газоспоживачам.

За інформацією різних джерел ZN.UA, компанії, афілійовані з холдингом Курченко, продали в 2012 році мало не в два рази більше, ніж було реального ресурсу, взятого ними з різних джерел на реалізацію, - понад 800 млн куб. м (за деякими даними, більше 1 млрд куб.м).

У Курченка, як неофіційно говорять його бізнес-партнери, "загубилося тільки по 2012 році не менше 500 млн куб.м газу". За найскромнішими підрахунками, це коштує 178,5 млн доларів. Йдеться про газ, взятий у Ostchem Holding і у "Нафтогазу".

За даними джерел ZN.UA, чергова боргова історія що розгортається сьогодні полягає в тому, що розрахунки за імпортований в Україну в 2012 році російський газ не зійшлися. При цьому це не НАКівський борг: далеко не все сплачено з імпортованих Фірташем 3,1 млрд куб.м.

Реклама:

Зазначимо, що російський газ, який хоч і входить в українську експортну квоту "Газпрому", насправді до "Нафтогазу " прямого відношення не має, пише автор.

"Нафтогаз" цей енергоресурс просто доставляє адресатам як оператор ГТС, за що повинен отримувати відповідну оплату. Тому НАК зобов'язаний знати, хто і за який обсяг послуг йому заплатив.

"Зниклий", а точніше, неоплачений газ не випарувався, а був благополучно проданий.

Як відомо ZN.UA, ті самі 3,1 млрд куб. м через компанію Фірташа Ostchem в Україні в основному отримали: належні йому ж хімпідприємства - близько 2,28 млрд куб. м; окремо газотрейдери - 50 млн куб. м; газотранспортникам було потрібно на технічні потреби 270 млн куб. м і близько 500 млн куб. м - компанія "Лідер -газ", яку відносять до групи ВЕТЕК Курченка.

"Таким чином, якщо імпортер - Ostchem, то він і зобов'язаний остаточно розплатитися з "Газпромом", - пише видання.

"ZN.UA не стверджує, а припускає, що всі 3,1 млрд куб. м російського газу Ostchem закупив у "Газпрому" (якщо він його реально закуповував, а не "перевів у готівку" запаси РосУкрЕнерго ) за ціною, скажімо , близько 357 за 1 тис. куб. м. З урахуванням 20 % ПДВ виходить, що 3,1 млрд куб. м коштують 1,107 млрд доларів. І більшу частину цієї суми "Газпром" отримав. Але все одно поки баланс поставленого ресурсу та отриманої оплати не сходиться. Джерела кажуть, що "не сходиться на 400 млн доларів",- йдеться у матеріалі.

"Аж надто все, що відбувається схоже на те, що "злодій у злодія вкрав". Тому і "Газпром" не шумить, як зазвичай? Спробував би "Нафтогаз" хоч цент недоплатити за контрактом - вся Європа була б повідомлена", - пише авто статті.

"Курченко загалом-то працює за принципом ресурсної піраміди: у цих взяв, тим продав. Про баланс ресурсів у нього голова не болить - все одно не його. Але в цьому найбільша небезпека - дисбаланс лягає на бюджети держкомпаній, наприклад "Нафтогазу". Ті, у свою чергу, вимагають держдотацій. Ізмушені брати кредити під шалені відсотки. В результаті все це стає проблемою споживачів газу, а не турботою таких торговців, як Курченко", - резюмує журналіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!