Російський борщовий набір на третину дешевше українського

Вівторок, 24 вересня 2013, 15:06

У Росії ціни на овочі борщового набору за станом на 23 вересня 2013 набагато нижчі, ніж в Україні.

Про це йдеться в повідомленні "АПК-Інформ".

Так, загальна вартість набору з капусти, цибулі, буряка і моркви в Росії в оптових цінах була на 30,1% нижче, ніж в Україні. При цьому оптові ціни на картоплю в Україні перевищували рівень цін в Росії на 22%.

Найбільша різниця в цінах спостерігалася за цибулею, яка в Україні коштувала у середньому майже вдвічі дорожче, ніж у Росії, а найменша - за морквою, яка в Україні продавалася всього на 5% дорожче. Ціни на капусту і буряк в Україні були вищими на 18-25%.

Реклама:

Експерти видання відзначають, що коливання обсягів виробництва овочів і картоплі в Росії менш помітні, ніж в Україні через те, обсяг виробництва переважно зосереджений у великих промислових підприємствах.

В Україні ж, як і раніше, значна частина овочів і картоплі вирощується господарствами населення.

Також в Україні промисловим виробництвом овочів займаються в основному приватні сімейні фермерські господарства, які спеціалізуються на овочівництві чи картоплярстві і активно реагують на зміну кон'юнктури ринку, часто відмовляючись від збиткових напрямів на користь більш прибуткових.

У той же час в Росії виробництво овочів та картоплі зосереджено у великих сільськогосподарських підприємствах, які не так динамічно реагують на ринкову ситуацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!