Банкірам ускладнили процес стягнення боргів

Вівторок, 24 вересня 2013, 13:31

Позичальники, які не мають можливості заплатити банкам за кредитами і зважилися на банкрутство, повинні бути звільнені від необхідності віддавати їм свої застави - ​​до такого висновку прийшов Верховний суд .

Про це пише "Комерсант-Україна" .

Як повідомляється, банкірам ускладнили процес стягнення боргів з їх неплатоспроможних позичальників.

Верховний суд визначив, що в разі банкрутства та ліквідації позичальника договори застави та іпотеки також вважаються припиненими. При цьому інші умови, зазначені в договорі, вважаються нікчемними.

Реклама:

До такого висновку суд дійшов при розгляді зустрічних позовів Райффайзен Банку Аваль та фізичної особи, що виступила поручителем по кредиту його позичальника.

Як повідомляється, у серпні 2007 року банк видав компанії "Міком -Хаус" кредит на 7 млн ​​доларів, термін якого становить 18 місяців. Поручитель позичальника передав банку в заставу належну йому нерухомість. Після порушення позичальником графіка погашення кредиту банк звернувся до суду для звернення стягнення на предмет іпотеки.

У свою чергу поручитель подав позов до банку і позичальникові про визнання договору іпотеки недійсним. При цьому в 2011 році "Міком -Хаус" була визнана банкрутом і ліквідована.

У результаті Верховний суд визначив, що в разі ліквідації боржника права застави також вважаються зупиненими. Враховуючи, що згідно ст. 17 закону "Про іпотеку" іпотека зупиняється у разі припинення основного зобов'язання, визнання юрособи банкрутом є підставою для припинення та іпотеки. Інші умови, зазначені в договорі, суд вирішив вважати недійсними. Таким чином, заставне майно залишається у власності поручителя.

У сформованій ситуації банкам доведеться попереджати про випадки банкрутства своїх клієнтів. Втім, самі банкіри налаштовані менш доброзичливо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!