"Газпром" скасовує будівництво заводу ЗПГ для Штокмана

П'ятниця, 23 серпня 2013, 15:51

"Газпром" скасував запит пропозицій по тендеру на будівництво заводу з виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ) на Штокманівському родовищі.

Про це йдеться в матеріалах російського газового холдингу, повідомляє агентство "Прайм".

Наприкінці травня заступник голови "Газпрому" Андрій Круглов повідомляв, що розробка Штокмана може бути відкладена "для майбутніх поколінь", оскільки Південно-Киринське родовище на Сахаліні володіє порівнянними запасами і розташоване ближче до ринків АТР.

У квітні заступник голови "Газпрому" Віталій Маркелов говорив, що "Газпром" планує підготувати проектну документацію заводу ЗПГ на Штокманівському родовищі в 2015 році.

Реклама:

У лютому цього року "Газпром" оголосив тендер на виконання проектних робіт по об'єкту "Завод з виробництва ЗПГ" для Штокмана.

Завод планувалося розмістити на узбережжі губи Орловка в Мурманській області. Він мав складатися з чотирьох технологічних ліній. Потужність кожної мала бути розрахована виходячи з матеріального балансу газу, що подається з двох технологічних платформ продуктивністю 23,4 мільярда кубометрів кожна, а також з урахуванням 2,3 мільярда кубометрів газу на рік, що подаються на потреби Мурманської області.

Передбачалося, що термін експлуатації заводу становитиме не менше 50 років.

Штокманівське родовище в Баренцевому морі за розвіданими запасами газу є одним з найбільших у світі: 3,9 трильйона кубометрів газу і 56,1 мільйона тонн газового конденсату.

Учасники Штокманівського проекту не раз переносили прийняття інвестрішення і терміни початку видобутку і виробництва ЗПГ, міняли конфігурацію продукції та способи транспортування.

У липні 2012 року терміни акціонерної угоди минули, після чого іноземні акціонери оператора проекту Shtokman Development - Statoil і Total - повинні були передати "Газпрому" пакет акцій за мінімальною ціною, визначеною угодами.

Частку Statoil в 24% акцій "Газпром" викупив у вересні 2012 року за 790 тисяч рублів. Total заявила, що зберігає інтерес до Штокману і 25-процентну частку в операторі.

Частка "Газпрому" в Shtokman Development зараз становить до 75%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!