Кіпрським компаніям стане дорожче вести бізнес в Україні

Понеділок, 8 липня 2013, 09:58

Після ратифіцікаціі нової конвенції України з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування, замість нульових ставок кіпрські компанії, які отримали роялті та дивіденди в Україні, платитимуть від 5% до 15%.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, 4 липня парламентарії ратифікували конвенцію між Україною і Кіпром про уникнення подвійного оподаткування та протидію ухиленню від сплати податків.

"Міністри фінансів обох країн підписали договір ще 8 листопада 2012 року. Однак документ був переданий в український парламент тільки в травні. Перша спроба його ратифікації 18 червня провалилася - не вистачило всього 11 голосів. Тоді депутати заявили, що через весняну кіпрську кризу виникла необхідність перегляду конвенцію, підписану минулого року. У ході голосування всього через два тижні подібні зауваження вже не виникали - документ підтримали 244 депутати", - пише видання.

Реклама:

Замість нульової ставки податку на дивіденди кіпрські підприємства платитимуть до бюджету Кіпру пільгову ставку в розмірі 5% від суми коштів, отриманих в Україні в якості доходу від володіння не менше 20% капіталу компанії або від суми інвестицій у розмірі не менше 100 тис євро на покупку акцій. Всі інші акціонери будуть платити 15%. Аналогічні норми будуть застосовуватися до українських компаній, які отримують дивіденди на Кіпрі.

Нульова ставка роялті, що діяла раніше, буде замінена на ставку в 10%, а з авторських прав на наукові твори, патенти, торгові марки, таємні формули необхідно буде заплатити 5%, йдеться в повідомленні.

Як пише видання, з доходу від боргових вимог буде стягуватися 2%. Всі інші доходи - від відчуження майна, роботи за наймом, пенсій, директорських гонорарів - можуть обкладатися податками за законодавством однієї з країн договору: або країни реєстрації платника, або країни отримання доходу.

Восени, після підписання конвенції, яка повинна замінити договір між Кіпром і СРСР від 1982 року, міністр фінансів Юрій Колобов оцінював додаткові доходи для держбюджету в 1 млрд гривень.

За даними Держстату, інвестиції з Кіпру в Україну на 1 квітня становили майже 17,7 млрд доларів, з України - 5,8 млрд доларів.

Юристи впевнені, що ратифікація конвенції не зашкодить привабливості здійснення операцій через Кіпр для українського бізнесу, оскільки кіпрські податкові ставки все ще залишаються низькими.

Швидше бізнес вирішить змінити юрисдикцію через весняну кризу в банківській системі Кіпру, ніж через новий договір, вважає партнер юридичної фірми AstapovLawyers Олег Мальський.

На думку юристів, Кіпр залишиться цікавим місцем для реєстрації компаній та сплати податків, бо за рівнем податкового навантаження, вартості реєстрації та обслуговування компаній країна залишається більш вигідною в порівнянні з іншими європейськими країнами з сприятливими ставками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: