У Колобова вирішили зачекати із зовнішніми запозиченнями

П'ятниця, 19 липня 2013, 16:37

Уряд має доступ до зовнішніх запозичень, проте, враховуючи їх поточну дорожнечу, не вважає за доцільне за них переплачувати.

Про це ZN.UA повідомила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук.

"Ринки не закриті. Питання в тому, скільки ми готові заплатити за зовнішні запозичення. Сьогоднішня ціна в 10% не та, яку готова платити Україна. Переплачувати в майбутньому ми не хотіли б. Слід також враховувати, що крива прибутковості змінюється не тільки по Україні, але і по всіх суверенних запозичень", - зазначила Пахачук.

За словами представника Мінфіну, графіки боргового навантаження на держбюджет в найближчі два-три місяці є досить комфортним для уряду, а тому він має можливість вибирати, де краще залучати позики - на зовнішньому або внутрішньому ринку.

Реклама:

"У нас сьогодні є можливість позичати на внутрішньому ринку як у валюті, так і в гривні", - зазначила Пахачук.

Вона також висловила впевненість у тому, що програму запозичень на поточний рік (135 млрд грн) Кабмін повністю виконає.

"Сьогодні програма вже на 50% виконано відповідно до бюджетного розкладу і закону про бюджет. Показник на кінець року ми плануємо отримати на рівні 29,3% з урахуванням гарантованого боргу - 36,4%. Однак параметри будуть складатися в залежності від того, яким буде ВВП на кінець року", - розповіла директор.

Говорячи про залучення валюти за допомогою ОВДП, директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін звернув увагу, що терміновість відповідних запозичень збільшується, а прибутковість - зменшується.

"Середньозважена тривалість емісії валютних ОВДП в 2011 році становила 309 днів, у 2012 році - 629 днів, за 6 місяців 2013 року - 1049 днів. Це вражає. Я бачу, що Мінфін робить все, щоб не опинитися в тій ситуації, як це було 15 років тому. При цьому запозичене середньозважене в 2011 р. - 8,2%; в 2012 р. - 8,2%; в 2013 р. - 7,8%. Тобто близько до того, що було на міжнародних ринках. Я бачу, що якщо у Мінфіну закривається вікно або ж можливість несприятлива, то він використовує внутрішній ресурс. Якщо ні - виходить на зовнішні ринки", - резюмував Кораблін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!