Україна готова обговорити компенсацiї за обмеження iмпорту авто

П'ятниця, 12 липня 2013, 18:19

Україна оголосила про прагнення знайти взаємну домовленість з Росією та іншими зацікавленими країнами-членами СОТ, яка передбачатиме компенсацію із найменш негативним впливом на міжнародну торгівлю.

Про це йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку.

Як зазначається, 11 липня в Женеві відбулось засідання Ради з торгівлі товарами СОТ, серед питань порядку денного якого розглядались торговельні заходи України, такі як запровадження спеціальних мит на легкові автомобілі, квоти на імпорт коксівного вугілля та наміри щодо перегляду тарифних зобов‘язань.

"Під час засідання Ради з торгівлі товарами Члени СОТ обговорювали торговельні заходи України, які викликали в них запитання чи занепокоєння: запровадження спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів - заява Японії, запровадження імпортної квоти на коксівне вугілля - запити ЄС та США, наміри України щодо перегляду тарифних зобов‘язань", - повідомляє прес-служба.

Реклама:

Згідно із повідомленням, при обговоренні питання запровадження спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів, зокрема, заяви Японії щодо непрозорості та необґрунтованості захисних заходів, а також повідомлення Росії щодо намірів призупинити певні поступки, делегація України наголосила на наступному.

"Рішення застосувати спеціальні мита було результатом ретельного і об'єктивного розслідування проведеного відповідними органами влади в Україні, які зробили висновок, що в наслідок значного збільшення імпорту автомобілів, вітчизняна автомобільна промисловість в Україні перебуває під загрозою нанесення їй серйозної шкоди.

Відповідно до положень Угоди СОТ про захисні заходи, у разі виникнення такої загрози, та враховуючи результати розслідування, країнам-членам дозволяється вводити тимчасові захисні заходи, на прозорій і недискримінаційній основі, як це зробила Україна", - йдеться у повідомленні.

Також, згідно з вимогами відповідних правил СОТ, Україна, прагнучи підтримувати суттєво еквівалентний рівень поступок, конструктивно залучала до участі у змістовних консультаціях зацікавлених країн-членів.

Україна заявила, що вона готова продовжити ці консультації для того, щоб знайти спільне рішення з цього питання, зважаючи при цьому на право України вдатися до заходів, що передбачаються правилами СОТ у разі виникнення загрози серйозної шкоди в результаті значного збільшення імпорту.

У зв‘язку із повідомленням Росії щодо наміру призупинити ряд поступок, делегацією України було наголошено на прагненні знайти взаємну домовленість з Росією та іншими зацікавленими країнами-членами, яка передбачатиме компенсацію із найменш негативним впливом на міжнародну торгівлю.

Підсумовуючи, делегація України висловила тверду впевненість стосовно спроможності системи СОТ задовольняти індивідуальні потреби країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!