Влада Криму відхрещується від податку на гриби, ягоди і прогулянки

Середа, 26 червня 2013, 11:11

Введення в Криму податку на збір грибів, ягід, лікарських рослин і на прогулянки в лісі не відповідає дійсності.

Про це заявив глава Республіканського комітету АРК з лісового і мисливського господарства Ігор Кацай, йдеться у повідомленні Ради міністрів АРК.

За його даними, у ряді публікацій ЗМІ невірно витлумачені норми постанови "Про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів у частині заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісу", прийнятому Верховною радою Криму 21 червня 2013 року.

"Я хочу підкреслити, що прийняття цієї постанови у жодному разі не стосуватиметься права громадян відвідувати ліс і для власних потреб збирати його дари", - заявив Кацай.

Реклама:

Він також зазначив, що аналогічні постанови про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів прийняті в більшості областей України.

Глава комітету пояснив, що в Україні існує два види використання лісових ресурсів - загальний і спеціальний.

"Загальний - це всі громадяни України, які мають право безперешкодно (за винятком періодів особливої пожежної небезпеки) відвідувати ліс і безкоштовно збирати для свого споживання плоди, ягоди, горіхи, гриби, трави і т.д", - сказано у повідомленні.

У Раді міністрів Криму зазначили, що при цьому згідно із законодавством України існує спеціальне використання природних рослинних ресурсів. До цієї категорії відноситься використання дарів лісу у виробничій, рекреаційної, туристичної та комерційної діяльності.

"Це відноситься до спеціального використання за плату на підставі спецдозволу (лісового квитка) і тільки в межах відведених земельних ділянок лісового фонду", - пояснив Кацай.

Як повідомлялося, згідно із постановою, за збір одного кілограма горіхів буде стягуватися 1,5 гривні, плодів, грибів, ягід і лікарських рослин - 1 гривня, випас худоби в лісі обійдеться в 49 гривень на рік, а заготівля сіна - 5 гривень з одного гектара.

Також буде стягуватися збір за прогулянки лісом. За пішохідні та велосипедні прогулянки доведеться заплатити 10 гривень з людини на рік. За кінні маршрути - 15 гривень за одну голову на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!