Зростання ділової активності у Китаї різко сповільнилося

Понеділок, 6 травня 2013, 11:35

Зростання ділової активності в секторі послуг Китаю різко сповільнилося в квітні до найнижчого рівня з серпня 2011 року, а це в черговий раз доводить, що економіка буде відновлюватися повільно.

Про це свідчать дані HSBC, пишуть "Вести економіка".

Згідно з повідомленням, індекс менеджерів закупівель (PMI) у Китаї за версією HSBC знизився до 51,1 пункту в квітні з 54,3 у березні. Таким чином, темпи зростання зараз сповільнилися до мінімуму за 20 місяців, а скорочення чисельності персоналу в сфері послуг було зафіксовано вперше з січня 2009 року.

"Охолодження активності сектора послуг у квітні, ймовірно, відображає ефект уповільнення зростання промислового виробництва, вплив посилювання заходів на придбання нерухомості та поширення пташиного грипу", - сказав головний економіст HSBC в Китаї Цюй Хунбінь.

Реклама:

Значення індексу вище 50 пунктів вказує на збільшення активності в секторі, тоді як рівень нижче 50 пунктів говорить про уповільнення.

Підіндекс, що характеризує нові замовлення, в квітні впав до 20-місячного мінімуму і склав 51,5 пункту, і лише 15% респондентів відзначили зростання обсягу нових замовлень.

При цьому показник, що показує число зайнятих у секторі, знизився до 49,6 пункту в квітні, і це перше скорочення чисельності персоналу з 2009 р. У HSBC відзначають, що скорочення чисельності персоналу пов'язано з скороченням розмірів самих компаній.

Зайнятість в секторі послуг є вирішальним фактором для економіки Китаю і має дуже високе значення для соціальної стабільності. Сектор послуг склав 46% ВВП країни в минулому році.

Під час світової фінансової кризи 2008-2009 рр.. близько 20 млн сільських робітників втратили свої робочі місця, що спонукало Пекін реалізувати пакет стимулюючих заходів на 4 трлн юанів для зміцнення економіки та забезпечення зайнятості.

Примітно, що, за даними Національного бюро статистики, невиробничий індекс PMI знизився з 55,6 пункту до 54,5 пункту.

Нагадаємо, що ВВП Китаю зріс у I кварталі на 7,7% в порівнянні з аналогічним показником минулого року, не виправдавши очікувань аналітиків і знизившись у порівнянні з попереднім кварталом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!