Митники піднімуть ціни на овочі та фрукти

Четвер, 30 травня 2013, 15:55

За розпорядженням управління митної служби України на сьогоднішній день імпортні вантажі розмитнюють не нетто, а брутто.

Про це повідомили експерти "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

Як зазначається, такий указ відомства набрав чинності з травня 2013 року.

Більше того, в черговий раз підвищилися імпортні довідкові ціни на плодоовочеву продукцію, які застосовуються фактично так само, як і індикативи, заборонені з моменту вступу України до СОТ.

Реклама:

"Витрати на розмитнення імпортних овочів і фруктів у травні 2013 року виросли мінімум на 30%", а це погано, насамперед, для кінцевих споживачів, адже імпортери будуть включати ці додаткові витрати в відпускні ціни на продукцію. У результаті споживач буде змушений знову платити більше", - коментують ситуацію представники експортно-орієнтованих компаній

Не кращим чином складається ситуація і з експортом, пише видання.

За словами експортерів, через дуже складні і непрозорі схеми оформлення вантажів на кордоні Україна не може приступити до повноцінного експорту черешні.

На цьому тижні практично всі компанії, які мали намір експортувати швидкопсувні ягоди, такі як суниця і черешня, змушені були переглянути свої плани, оскільки документальне оформлення вантажів різко ускладнилося.

Відсутність системного експорту цих швидкопсувних культур призводить до зниження цін на них, що може змусити господарства відмовитися від виробництва суниці садової вже в наступному сезоні.

У такому випадку, зазначають експерти, українським споживачам доведеться змиритися з підвищенням цін на продукцію, а бюджету - зі зниженням експортної виручки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: