Росія схвалила скорочення імпортних квот серед країн Митного союзу

Понеділок, 27 травня 2013, 09:47

Росія схвалила введення більш гнучкого механізму розподілу імпортних квот на м'ясо і молочну сироватку серед країн Митного союзу.

Тепер квоти будуть встановлюватися не жорстко пропорційно, а в межах різниці між виробництвом і споживанням в кожній країні союзу, пише "Комерсант-Україна".

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про внесення змін до угоди країн Митного союзу (МС) про розподіл імпортних квот від 2008 року.

Суть змін полягає в тому, що розмір квоти тепер встановлюється не "пропорційно різниці між обсягами виробництва і споживання в кожній з країн", а в межах цієї різниці.

Реклама:

Зараз країни МС застосовують квоти тільки для імпорту м'яса (насамперед свинини) і молочної сироватки - мито в рамках квоти істотно нижче, ніж на обсяг понад квоту.

Майже 90% погодженого обсягу квот на цей рік припадає на частку РФ, при цьому за умовами вступу Росії до СОТ обсяг квот на імпорт м'яса зафіксований до 2019 року, а до 2020 року має бути обнулений.

"Пропорційна система розподілу тарифних квот не дозволяє гнучко реагувати на зміни виробництва в країнах МС, оскільки російські обсяги квот зафіксовані в протоколі з приєднання до СОТ", - пояснив глава департаменту митно-тарифного і нетарифного регулювання ЄЕК Віталій Гудін.

За його словами, нова система дозволить встановлювати квоти в межах різниці між виробництвом і споживанням товарів у країнах МС: таким чином, країни можуть отримати додаткові обсяги імпортних квот на м'ясні продукти в межах різниці в обсягах виробництва та споживання або створити додаткові стимули для власного виробництва.

Як відомо, Казахстан і Білорусь, які в останні роки активно займалися реекспортом м'яса до Росії за рахунок своїх квот, тепер зможуть більш гнучко реагувати на зміну кон'юнктури, щоб уникнути затоварення російського ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: