Банківська система України нарощує прибутки

Вівторок, 14 травня 2013, 10:59

Українська банківська система, судячи з фінансового результату, практично відновилася після кризи і вийшла на докризовий рівень по низькій кількості збиткових гравців.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Нацбанк оприлюднив консолідовану звітність кредитних установ, з якої випливає, що в I кварталі негативний фінансовий результат отримали всього дев'ять банків.

"Для порівняння, в останньому докризовому періоді - III кварталі 2008 року - збитки несли п'ять установ і за підсумками минулого року -19. Найбільші втрати в I кварталі отримав Кредитпромбанк (-139,3 млнгривень), проданий навесні Миколі Лагуну", - пише видання.

Реклама:

Друге місце з негативним результатом зайняв санаційний Родовід Банк (-40 млн гривень), третє - Кредобанк (-3,66 млн гривень). Ще шість установ отримали збиток у діапазоні 1,2-9,1 млн гривень.

Згідно з даними НБУ, решта 166 банків були прибутковими - в сумі 3,36 млрд гривень, завдяки чому банківська система спрацювала в перші три місяці року з прибутком 3,1 млрд гривень (для прикладу, в I кварталі 2012 року банки заробили 1,72 млрд гривень).

Більше 60% цієї суми сформували сім банків, заробіток кожного з яких перевищив 100 млн гривень (разом 2,2 млрд гривень). Найбільшу прибуток отримав ПриватБанк (624 млн гривень). Друге і третє місце зайняли Правекс-банк і Укргазбанк за рахунок розформування резервів.

Ще 24 банку заробили понад 10 млн гривень (сумарно 948 млн гривень), а майже вдвічі більше банків (46) - від 1 млн гривень до 10 млн гривень (50,6 млн гривень). Однак більша частина закладів продовжує отримувати мінімальний прибуток - 89 банків заробили до 1 млн гривень.

Менше всіх отримали Укркомунбанк (2 тис гривень), Банк Траст (3 тис гривень) і Банк Фамільний (4 тис гривень), говориться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, зростання прибутковості банківської системи відбувається на тлі уповільнення розвитку економіки.

У I кварталі ВВП країни впав на 1,3%, промислове виробництво скоротилося на 5%. Банкіри визнають, що відчувають вплив цих факторів на свій бізнес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!