Присяжнюк хоче скасувати мінімальні ціни на цукор

Четвер, 18 квітня 2013, 11:10

В Україні будуть створені умови для ефективного функціонування та розвитку цукрової галузі.

Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Як зазначається, Кабмін ухвалив законопроект "Про внесення змін до закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру".

Згідно з цим документом, буде вдосконалено механізм державного регулювання виробництва цукру, скасовано мінімальні ціни на цукрові буряки та цукор квоти "А" тощо. Для того, щоб ці зміни набули чинності, законопроект має ухвалити Верховна рада.

Реклама:

Згідно з законопроектом, планується скасувати мінімальні ціни на цукрові буряки та цукор квоти "А". Також буде вдосконалено механізм державного регулювання виробництва цукру через квотування, встановлено порядок використання понадквотового цукру.

Як зазначається, при цьому передбачено лише грошову форму розрахунків між учасниками бурякоцукрового комплексу.

"Відтак, ухвалення цього законопроекту допоможе створити в Україні умови для ефективного функціонування та розвитку цукрової галузі. Окрім того, буде забезпечено захист внутрішнього ринку цукру та національного товаровиробника", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, основна причина негативної динаміки - перевиробництво цукру в Україні, яке спостерігається вже другий рік поспіль: при обсязі внутрішнього споживання цього продукту на рівні 1,8-1,9 мільйона тонн на рік, в 2011 році в країні було вироблено 2,3 мільйона тонн, а в 2012 році - 2,1 мільйона тонн.

Такий профіцит цукру в країні спровокував обвал цін - якщо влітку 2011 року вони досягали 9 тисяч гривень за тонну, то протягом останніх двох років коливаються в межах 4,5-5,5 тисячі гривень за тонну.

У 2012 році аграрії намагалися знизити вплив надвиробництва за рахунок зменшення площ посівів цукрового буряка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: