Кіпр пропонує іноземним вкладникам громадянство

Понеділок, 15 квітня 2013, 09:32

Влада Кіпру запропонувала надати громадянство іноземним вкладникам місцевих банків, які втратять більше 3 млн євро в результаті списання коштів з депозитів.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на Agence France-Presse.

Як заявив президент Кіпру Нікос Анастасіадіс на зустрічі з російськими бізнесменами, яка пройшла 14 квітня в Лімасолі, громадянство буде надано іноземним вкладникам кіпрських банків, які втратять більше 3 млн євро з рахунків, відкритих в місцевих банках до 15 березня 2013 року.

За словами Анастасіадіса, влада Кіпру сподівається, що такі заходи "допоможуть в деякій мірі компенсувати втрати, які понесе російський бізнес".

Реклама:

Президент додав, що остаточне рішення з цього питання, яке торкнеться в основному російських вкладників, буде прийнято на дводенній нараді уряду, яка розпочнеться 15 квітня.

За оцінками агентства Moody's, на рахунках кіпрських банків зберігається близько 30 млрд доларів, що належать банкам і організаціям з Росії.

Причому, за даними The Financial Times, саме росіянам належить переважна більшість депозитів розміром понад 100 тисяч євро в двох найбільших банках Кіпру: Bank of Cyprus і Laiki Bank.

Нагадаємо, влада Кіпру на початку квітня оголосили про реструктуризацію банківської системи. Згідно з планом реструктуризації, Bank of Cyprus буде об'єднаний з Laiki Bank, після чого з рахунків в Bank of Cyprus, перевищують 100 тисяч євро, буде списано 37,5%. Ці гроші будуть конвертовані в акції Bank of Cyprus. Ще 22,5% будуть зарезервовані на той випадок, якщо банку знадобляться додаткові кошти.

Крім того, 40% будуть заморожені (хоча на них і будуть нараховуватися відсотки), так що вкладники зможуть скористатися тільки 10 відсотками коштів зі своїх рахунків. При цьому депозити до 100 тисяч євро, які за законами Євросоюзу застраховані, не постраждають.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: