Кіпр і МВФ не змогли домовитися щодо рекапіталізації кіпрських банків

Субота, 9 березня 2013, 15:49

Центробанк Кіпру та представники МВФ різко розійшлися в оцінках щодо пакету, необхідного для рекапіталізації кіпрських банків.

Про це повідомило Афінське агентство новин, передають "Ведомости".

Підвищення капіталу банків, чиї активи в багато разів перевершують ВВП Кіпру, є ключовим моментом у програмі допомоги острову з боку ЄС і МВФ.

Представник МВФ Делія Велкулеску на переговорах в Нікосії відкинула результати аудиту інвесткомпанії Pimco, згідно із яким кіпрським банкам при самому негативному розвитку подій буде потрібно 8,86 млрд євро, повідомляє агентство.

Реклама:

Велкулеску наполягала на первинних оцінках МВФ, в яких фігурує цифра в 10 млрд євро.

На підтвердження своїх слів вона посилалася на макроекономічні показники: зокрема, безробіття на Кіпрі вже перевищило найгірші очікування Pimco.

У свою чергу глава ЦБ Кіпру Панікос Дімітріадіс вимагав взяти за основу найбільш оптимістичний сценарій Pimco, який передбачає виділення кіпрським банкам 5,98 млрд євро з можливими додатковими траншами на невизначену суму протягом трьох років.

Дімітріадіс не виключив, що буде апелювати зі своїми запереченнями безпосередньо до директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард.

Як очікується, пакет допомоги Кіпру на рекапіталізацію банків і вирішення бюджетних і боргових проблем може становити до 17 млрд євро, що можна порівняти з обсягом ВВП країни.

В результаті суверенний борг Кіпру може підвищитися до неконтрольованих значень у співвідношенні з ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: