Експерти кажуть, що профіцит підтримає курс гривні

П'ятниця, 29 березня 2013, 09:41

Позитивне сальдо платіжного балансу є основою забезпечення курсової стабільності національної валюти.

Про це заявив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, передає "УНІАН".

"Не можна не погодитися із висновком про зниження девальваційних очікувань як чинника формування профіциту фінансового рахунку", - констатує Литвицький.

За його словами, зменшення девальваційних очікувань вплинуло на покупку банками валютних облігацій уряду, збільшило чистий приплив за статтею "інший капітал", який в цілому досяг 28% загального профіциту фінансового рахунку в лютому.

Реклама:

Литвицький стверджує, що посилення поточного рахунку в наступні місяці можливо, і це залежить як від світової кон'юнктури, так і від зусиль уряду по підтримці експорту, імпортозаміщення, відновленню економічного зростання ресурсозберігаючого типу.

"Нацбанк повинен триматися перевіреної лінії, спираючись на збереження низької інфляції і недопущення невиправданого посилення номінального обмінного курсу. В той же час для профілактики подорожчання енергоімпорту Нацбанк повинен бути обачним в плані попередження невиправдано високих девальваційних хвиль", - підкреслив Литвицький.

Нагадаємо, що згідно з повідомленням НБУ, профіцит платіжного балансу України в лютому 2013 року склав 1,297 млн доларів проти дефіциту в 55 млн доларів роком раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: