Аналітики про МС: економічні очікування не виправдалися, зростає наркотрафік

Вівторок, 19 березня 2013, 10:58

Формування Митного союзу не призвело до істотного росту товарообігу в рамках ЄЕП.

Про це йдеться у дослідженні аналітичної групи Da Vinci, яке наводить Комерсант-Україна.

"Статистичні дані свідчать, що на фоні загального зростання загального обсягу торгівлі Росії, Білорусі й Казахстану після 2010 року в результаті відновлення національних економік після кризового спаду, МС не демонструє яскраво вираженої позитивної динаміки", - говориться у звіті.

"За рівнем торговельної інтегрованості МС суттєво поступається іншим економічним і торговельним союзам", - відзначають експерти.

Реклама:

"За нашими оцінками, низькі показники темпів зростання товарообігу усередині МС сприяють веденню торговельних війн його членами проти зовнішніх партнерів по окремим номенклатурам товарів. Такий протекціонізм здатний забезпечити тимчасовий промисловий ріст у рамках ТС. Разом з тим, подібні заходи можуть привести до гальмування модернізації промислових учасників Митного Союзу", - підкреслюють експерти

Крім того, аналітики підкреслюють, що зняття митного кордону усередині союзу призвело до збільшення наркотрафіка з Казахстану (каннабіс) і Афганістану (опій і героїн ) на територію Росії.

Ще однією проблемою є посилення міграції усередині Митного союзу, який припускає вільний рух робочої сили усередині країн МС.

У випадку приєднання до організації середньоазіатських республік, це може призвести до напливу їх жителів у європейську частину МС.

Також експерти відзначають непрозору систему регулювання на галузевих ринках, відсутність уніфікованої системи оподатковування та інші проблеми.

"Це приводить до того, що умови розвитку бізнесу в трьох країнах не рівні для всіх", - відзначили аналітики.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: