Аналітики побоюються зниження інвестицій в Україну через Кіпр

Вівторок, 19 березня 2013, 10:14

Аналітики вважають, що надходження в Україну іноземних інвестицій, левова частка яких має кіпрську прописку, може знизитися.

Представники двох найбільших фінансово-промислових груп України заявили, що не чекають особливого впливу на свій бізнес через намір Кіпру ввести податок на банківські депозити, пише Reuters.

"Рішення парламенту Кіпру про часткове списання коштів з депозитів у банках цієї держави ніяк не відіб'ється на фінансовому стані групи СКМ", - йдеться в повідомленні прес-служби групи Ріната Ахметова.

"На бізнесі Group DF це рішення не особливо позначиться. Ми не збираємося закривати наші кіпрські компанії, ми не плануємо робити будь-яких кроків у відношенні наших фінансових ресурсів на Кіпрі", - сказала фінансовий директор Group DF Дмитра Фірташа Ганна Овдієнко.

Реклама:

За даними Держстату, на Кіпр припадає найбільша частка - 17,275 млрд доларів – з 54,462 млрд доларів прямих іноземних інвестицій, залучених за всі роки незалежності України з 1991 року.

У 2012 році зареєстровані на Кіпрі інвестори вклали 3,92 млрд доларів з 4,129 млрд доларів чистого припливу прямих іноземних інвестицій, в 2011 році - 2,601 млрд доларів з 4,556 млрд доларів.

Офіційно зареєстровані інвестиції українських інвесторів в економіку Кіпру становили на 1 січня 2013 року 5,811 млрд доларів в порівнянні з 6,342 млрд доларів рік тому.

"Україна в цьому процесі може тільки постраждати, оскільки іноземні інвестори з кіпрською пропискою, скоріше всього, будуть займатися порятунком свого добра, а самі інвестиції можуть відійти на другий план", - заявив виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

За словами директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, у будь-якому випадку, не будуть капітали, виведені українцями і росіянами на Кіпр, повертатися.

"Якщо антикризові заходи, запроваджені на Кіпрі, затягнуться на тривалий час, ми можемо побачити зниження припливу іноземних інвестицій з цієї країни в Україну", - зазначив провідний економіст фінансових ринків банку "Креді Агріколь Україна" Олександр Печерицин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: