Влада врегулює сферу перевірок бізнесу

Четвер, 14 березня 2013, 09:41

У Держслужбі підприємництва пропонують посилити вимоги до держорганів, які проводять перевірки бізнесу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, відповідний законопроект з поправками до низки законів, зокрема в закон "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", вже був розісланий іншим відомствам для узгодження.

Зі списку, на який не поширюється дія цього закону, пропонується вилучити відносини, які виникають при архітектурно-будівельному контролі, нагляд у сфері телекомунікацій, зв'язку, транспортування і зберігання природного газу, пише видання.

Реклама:

Згідно з повідомленням, ці зміни важливі для будівельної сфери.

"Давно пора чітко визначити повноваження контролюючих органів в будівельній сфері і норми проведення перевірок. Зараз, коли у нас працює така інспекція, ми навіть не можемо припустити, як довго триватиме перевірка, і коли буде нова. Тож якщо такі зміни дозволять навести порядок у даній сфері, то це буде безумовним прогресом", - вважає генеральний директор девелоперсько-будівельної компанії ТММ Микола Толмачов.

Документ пропонує виключити норму про можливість комплексного нагляду декількома органами одночасно, а також обмежити можливості повторних перевірок. Їх будуть проводити лише у разі виявлення недостовірної інформації в обов'язковій звітності підприємств, а також у разі вмотивованого звернення фізичних осіб. Буде скасована можливість перевірки того, наскільки бізнес усунув раніше виявлені порушення. Такий контроль буде проведений лише в ході планових перевірок.

У документі передбачено, що контролюючі органи не зможуть перевіряти підприємства в сферах, що не входять в їх компетенцію. У той же час критерії ступеня ризику окремих видів господарської діяльності будуть визначати не контролюючі органи, а Кабмін. Крім того, контролюючі органи повинні щорічно подавати публічні звіти про роботу, вказуючи виявлені порушення та заходи щодо їх виправлення.

Запропоновані зміни зустріли стриману підтримку експертів, пише видання.

"Можна тільки вітати прагнення уніфікувати інструменти держконтролю, чітко визначивши, хто за що відповідає. Позитивним моментом є і звітність інспекцій про свою роботу - вона дозволяє краще оцінити її ефективність. Однак при бажанні чиновники завжди знайдуть можливість замінити реальні звіти порожніми заявами", - відзначає керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!