Українці втрачають інтерес до іноземної валюти

Четвер, 14 березня 2013, 08:56

В умовах низьких девальваційних очікувань громадяни різко втратили інтерес до іноземної валюти.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, у лютому українці зняли з валютних депозитів 1,5 млрд гривень. І хоча валютний портфель населення скоротився всього на 0,8% (до 183,3 млрд гривень), такого не відбувалося вже вісім місяців. Останній раз вкладники масово забирали валюту з банків ще в травні минулого року (-205 млн гривень). А саме істотне в 2012 році зменшення портфеля спостерігалося в квітні (-1,04 млрд гривень).

Банкіри пояснюють цю тенденцію падінням ставок валютних вкладів, пише видання.

Реклама:

"З 1 лютого почалося різке зниження ставок за валютними депозитами, до такого рівня вони не опускалися вже 3-4 роки. Тож населення почало забирати депозити, які в лютому повинні були бути пролонговані. Різниця в ставках між гривневими і валютними вкладами досягає близько 10% . І люди, які не вірять в девальвацію, не вкладають в іноземну валюту", - говорить заступник голови правління Укрсиббанку Костянтин Лежнін.

За даними Українського індексу ставок за депозитами фізосіб, за лютий прибутковість річних вкладів у доларах впала на 0,18 процентних пункту (п. п.), а в цілому з початку року - на 0,74 п. п., до 7,09%. Це найнижчий рівень ставок майже за півтора року - мінімум з листопада 2011 року, йдеться у матеріалі.

Вартість депозитів в євро за місяць знизилася на 0,1 п. п., а з початку року - на 0,6 п. п., до 6,09% річних. Втім, є банки, які пропонують більш високу прибутковість.

 За даними компанії "Простобанк Консалтинг", найщедрішими зараз є Євробанк, який готовий платити 10,8% за річним доларовим вкладом, а також Банк Надра і Банк Російський Стандарт, що пропонують по 10,5%. За вкладами в євро також більше всіх готовий платити Євробанк - 10,3%.

Для порівняння, середня вартість гривневих внесків зараз становить 18,13%, але вона також знижується - з початку року на 1,25 п. п.

"Зараз спостерігається тенденція падіння ставок як за валютними депозитами, так і за гривневими, але депозити в гривні все одно залишаються набагато привабливішими з точки зору отримання середньострокового доходу. Я говорю про вклади на 3-6 місяців. Саме на такий термін більшість громадян довіряє свої заощадження банкам", - зазначає перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Примітно, що якщо на початку року 3-місячні внески були самими дорогими (19,56%), то зараз вони найдешевші (16,56%) - їх прибутковість знизилася рівно на 3 п. п.

Тому громадяни роблять ставку на заощадження в гривні. У лютому посилився приплив коштів на гривневі рахунки - портфель вкладів поповнився на рекордні 8,2 млрд гривень.

Як пише видання, зниження інтересу населення до валютних внесках продовжиться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: