Обсяги торгів цінними паперами різко скоротилися

Середа, 13 лютого 2013, 09:24

Введення акцизу на операції з цінними паперами не призвело до значного зростання організованого ринку.

З причини неоднозначного трактування норм Податкового кодексу торговці не поспішали укладати угоди з акціями на фондових біржах, через що обсяг торгів впав більш, ніж в чотири рази, пише "Комерсант-Україна".

Активність торгівлі акціями на біржовому ринку в січні 2013 року виявилася мінімальною за останні чотири роки.

В Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) повідомили, що обсяг операцій з акціями у десяти організаторів торгів становив 733,9 млн гривень.

Реклама:

Тоді як у січні 2012 року оборот акцій перевищив 3,2 млрд гривень, що більш, ніж в 4,4 рази більше.

За даними НКЦПФР, в січні 2011 року обсяг торгів акціями становив 6,9 млрд гривень, 2010 року - 938 млн гривень, а 2009-го - 2,2 млрд гривень.

Падіння обсягів торгів акціями відчули чотири біржі.

Якщо в січні 2012 року на дніпропетровській "Перспективі" на угоди з акціями довелося понад 2 млрд гривень, то в цьому році - всього 59 млн гривень.

На Українській міжнародній фондовій біржі (УМФБ) обсяг торгів впав з 98,5 млн гривень до 4,9 млн гривень, "Української біржі" - з 1 млрд гривень до 443 млн гривень, "Східно-Європейської" - з 1,1 млн гривень до 760 тис гривень. Решта шість організаторів торгів свої показники по акціях поліпшили.

На думку директора біржі "Перспектива" Станіслава Шишкова, скорочення обсягу торгів акціями сталося через неоднозначне трактування нового акцизу, який був введений з 1 січня.

Торговці цінними паперами вірять, що надалі обсяги торгів все ж будуть зростати за рахунок угод, з яких треба буде заплатити максимум 0,1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!