Україна попросить доступу до російської "труби"

П'ятниця, 1 лютого 2013, 09:57

Україна спробує домовитися з Росією про вільний транзит середньоазійського газу, переговори з цього приводу почнуться найближчим часом.

Про це заявив газеті "Комерсант-Україна" урядовий уповноважений із питань співпраці з РФ, СНД і країнами ЄврАзЕС Валерій Мунтіян.

За його словами, країни-учасниці зони вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД домовилися про початок переговорів про підготовку угоди про транзит трубопровідним транспортом, яка, зокрема, дозволить Україні отримати доступ до російської газотранспортної системи для здійснення прямих поставок газу з Туркменістану.

"У нас є всі шанси домогтися вільного транзиту туркменського газу територією Росії - подібна можливість прописана в тексті договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД", - уточнив чиновник.

Реклама:

Згідно з договором про ЗВТ СНД, зацікавлені учасники цієї угоди повинні почати переговори про розробку угоди про транзит трубопровідним транспортом і завершити їх протягом шести місяців після набуття документом чинності. 

Договір про створення ЗВТ набув чинності наприкінці вересня 2012 року після ратифікації парламентами Білорусі, Росії й України. До угоди також планують приєднатися Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизія. Голови урядів цих країн у 2011 році підписали документ.

"Шестимісячний термін скоро завершиться і ми повинні поспішати, щоб устигнути почати такі переговори", - пояснив Мунтіян. 

Джерело в Міністерстві енергетики й вугільної промисловості зазначило: "Для нас дати такий дозвіл не складно. Україна, як член Енергетичної хартії, зобов'язана надавати доступ до свого трубопровідного транспорту будь-якому її учаснику. А ось для Росії такий крок може означати кінець монополії на газовому ринку".

Джерело в "Газпромі" каже, що монополія не зацікавлена у наданні вільного доступу до російської ГТС.

"Україна й так не вибирає весь законтрактований газ. Закупівля газу в Середній Азії ще більше погіршить ситуацію", - сказав співрозмовник видання.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: