Shell отримає пільги при розробці "Юзівської площі"

Вівторок, 29 січня 2013, 13:42

Shell і "Надра Юзівська" звільняються від сплати екологічного податку, збору за спецводокористування, плати за землю, митного збору.

Про це йдеться в проекті угоди, яку оприлюднив депутат Харківської облради від "Батьківщини" Іван Варченко, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, інвестори також не будуть сплачувати збори, що стягуються при продажу іноземної валюти, з послуг мобільного зв'язку, при покупці нерухомості і відчуженні автомобілів.

Таким чином, Shell і "Надра Юзівська" при розробці Юзівської площі будуть платити виключно податок на прибуток, ПДВ та вносити плату за надрокористування.

Реклама:

"Незалежно від змін українського законодавства, ставка податку на прибуток для інвесторів проекту становитиме 19%, а з 2014 року - 16%", - говориться в документі.

Плата за користування надрами складе 1,25% за газ і 2% за нафту.

При цьому, проектом угоди передбачено санкції до держави, у разі несвоєчасного повернення ПДВ - пеня в розмірі 120% облікової ставки НБУ за кожний день прострочення.

Згідно з оприлюдненим документом, Shell і "Надра Юзівська" будуть адмініструвати сплату своїми співробітниками податку на доходи фізосіб і внеску на обов'язкове соціальне страхування.

Крім пом'якшення податкового режиму, держава пішла ще на ряд поступок.

Так, на інвесторів проекту не поширюється дія будь-яких нормативних документів уряду України, органів місцевого самоврядування, якщо вони обмежують права інвестора. Перевірки діяльності Shell і "Надра Юзівська" повинні здійснюватися одним держорганом не частіше одного разу на три роки, їх тривалість не може перевищувати 10 днів.

На думку Варченко, закладені в документ норми, несуть низку ризиків для держави.

Як відомо, 24 січня в Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: