Думка експерта: Переваги від приєднання до Митного союзу будуть тимчасовими

Четвер, 20 грудня 2012, 16:59 -

Приєднання України до Митного союзу не надасть довгострокових позитивних ефектів економіці та стрибка інвестицій, крім тимчасового зниження ціни на газ - максимум на три роки.

Про це заявив генеральний директор інвестиційної компанії "Драгон Капітал", президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала, передає "Інтерфакс-Україна".

"Позитивного ефекту об'єднання з Митним союзом не дасть, на відміну від об'єднання з Зоною вільної торгівлі. ЄС - це, по-перше, значно більший ринок, увосьмеро. Ми бачимо дуже позитивний приклад країн Центральної Європи, які зростають набагато швидше, ніж Росія, що має великий сировинний ресурс", - зазначив Фіала.

Він наголосив, що в таких країнах, як Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина вищі зарплати, умови ведення бізнесу, інвестиції, які, як правило, приходять з ноу-хау і не є купівлею старих активів.

Реклама:

"Зміцнення їхніх валют до долара за рахунок інвестицій, які почали приходити в 90-х роках, суттєве зниження дефіциту поточного рахунку, у багатьох є і профіцит ... Оскільки вони були відкриті до інвестицій, то інвестиції, відповідно, прийшли і почали виробляти і продукт для місцевого ринку та експорту. Тож ефект від приєднання до ЗВТ - це не лише доступ до найбільшого ринку в світі, але і в тому, що воно викличе великий сплеск інвестицій", - сказав Фіала.

"Багато хто намагається налякати, що Україні нічого робити на європейському ринку, оскільки її продукти не конкурентні, проте, знову-таки, позитивний досвід країн Центральної Європи свідчить про зворотне", - додав він.

"Така ж ситуація була в Польщі та Чехії після 90-го року, коли 90% зовнішньої торгівлі були орієнтовані на Східну Європу. На сьогодні 80-90% торгівлі орієнтовані на країни ЄС. Це сталося досить швидко за рахунок інвестицій, модернізації, за рахунок інтеграції", - підсумував Фіала.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: