Думка експерта: Український ВВП може врятувати експорт

П'ятниця, 14 грудня 2012, 16:04

Завдяки відновленню експорта у 2013 році ВВП може зрости до 2,5%.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"Основними факторами, що викликали зниження реального ВВП в 3 кварталі 2012 року, стали істотне зниження інвестицій і зменшення запасів на складах підприємств. У третьому кварталі інвестиції в основний капітал скоротилися на 2,9% р/р у порівнянні з ростом на 17% у 2 кварталі 2012", - зазначила Білан.

За словами експерта, падіння інвестицій в основному було пов'язане із завершенням фінансованих державних інфраструктурних проектів в рамках підготовки до Євро-2012, але в приватному секторі економіки інвестиційна активність також залишається слабкою.

Реклама:

"Істотний негативний вплив на динаміку ВВП зробило зменшення запасів на складах підприємств, яке часто спостерігається при входженні економіки в фазу зниження. Хоча в третьому кварталі на зміну запасів міг також вплинути і "технічний фактор" зменшення залишків зерна на складах у зв'язку з активізацією експорту та нижчим урожаєм зернових", - говорить економіст.

Білан зазначила, що в той же час, зростання експорту зерна не змогло компенсувати загальне погіршення зовнішнього попиту: експорт товарів і послуг скоротився в реальному вираженні на 5,8% р/р у 3 кварталі 2012, що лише трохи краще за показник за 2 кварталу 2012.

"Як ми й очікували, споживання домогосподарств залишалося високим, хоча його зростання трохи сповільнилося до 12% р/р з 14% у 2 кварталі 2012. Тривале зростання споживчого попиту частково задовольнялося за рахунок імпортних товарів: зростання імпорту було як і раніше позитивним (+5, 5% р/р), при цьому уповільнення в порівнянні з 11% у 2 кварталі 2012 відбулося в основному за рахунок падіння інвестиційної активності", - сказала експерт.

"Ми очікуємо, що зростання реального ВВП залишиться від'ємним в 4 кварталі 2012 зважаючи як і раніше на слабкий зовнішній попит та низьку інвестиційну активность. За підсумками року темпи зростання ВВП сповільняться до 0%", - зазначила Білан.

За її словами, на тлі очікуваного уповільнення внутрішнього попиту в наступному році, зростання економіки може підтримати тільки відновлення експорту. Чекаючи, що експорт буде поступово відновлюватися завдяки поліпшенню зовнішньої кон'юнктури і/або девальвації гривні, ми прогнозуємо зростання ВВП у 2013 році на рівні 2,5% р/р.

Згідно з даними Держстату, реальний ВВП України знизився на 1,3% в 3 кварталі 2012 року після зростання на 3% р/р в 2 кварталі 2012 - у відповідності з попередніми даними, в результаті чого зростання за підсумками 9 місяців 2012 року складе близько 1% р/р.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!