Банкіри кажуть, що адмінзаходи НБУ посилять тіньовий ринок валюти

П'ятниця, 16 листопада 2012, 15:39

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" стурбована наміром НБУ застосовувати адміністративні заходи впливу до банків за відмову в продажу валюти у разі її наявності.

Про це повідомляє прес-служба УКБС.

"Безпідставно звинувачувати банки у погіршенні ситуації на валютному ринку в умовах, коли є об'єктивні причини додаткового тиску на курс... Використання подібних адміністративних заходів лише погіршить ситуацію, підштовхуючи девальвацію гривні, активізуючи спекулятивні процеси на "чорному "ринку", - говориться в повідомленні.

В асоціації підкреслюють, що наявні у банків кошти використовуються, перш за все, для забезпечення клієнтів необхідною валютою з метою погашення валютних кредитів, а також для виконання зобов'язань перед вкладниками по валютних депозитах.

Реклама:

"Недоцільно розглядати банки як основний чинник формування попиту на валюту", - вказується в прес-релізі УКБС.

В цілому, за оцінкою асоціації, стабільність курсу повинна забезпечуватися не каральними адміністративними функціями, а зваженою валютною політикою і відповідним станом зовнішньоекономічних операцій країни.

Нагадаємо, НБУ заявив про намір застосовувати жорсткі заходи впливу до банків, у яких будуть виявлені факти безпідставні відмови в продажу валюти у разі її наявності.

Як повідомлялося, Янукович дав добро НБУ на введення обов'язкового продажу валюти.

Як відомо, 6 листопада Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок". 

Документ надає право НБУ в будь-який момент вводити обов'язковий продаж частини валютної виручки експортерів. Але глава держави досі не підписав цей документ.

Нагадаємо, Нацбанк також визнав можливість заміни політики фіксованого курсу ринковим формуванням вартості національної валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!