У Арбузова готові відмовитися від фіксованого курсу гривні

Середа, 14 листопада 2012, 09:14

Нацбанк визнав можливість заміни політики фіксованого курсу ринковим формуванням вартості національної валюти.

Про це заявив директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін, пише "Комерсант-Україна".

"Поступове підвищення гнучкості курсу національної валюти неминуче", - заявив Кораблін.

Як пише видання, цьому сприяє як бажання домовитися з МВФ про відновлення фінансування, так і необхідність ліквідувати розрив між офіційним курсом - 7,99 грн/дол - і ринковим, який вже перевищив 8,3 грн/дол.

Реклама:

"Ми з 2006-2007 років включаємо в наші звіти ці рекомендації. Для економіки на зразок української, яка глибоко інтегрована в світову економіку і залежить від експорту біржових товарів, набагато краще було б мати плаваючий курс", - сказав постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.

"Резерви НБУ постійно зменшуються, знижуючи його можливості підтримувати курс шляхом валютних інтервенцій - у жовтні на ці цілі було витрачено 1,8 млрд доларів, через що резерви скоротилися до 26,8 млрд доларів", - пише газета.

Учасники ринку говорять, що поняття плаваючого курсу досить розмите і може означати як зміну офіційного курсу гривні в умовах збереження її жорсткої прив'язки до долара в рамках валютного коридору, так і введення інфляційного таргетування (використання монетарних і курсових механізмів для утримання визначеного рівня інфляції).

Нагадаємо, 13 листопада МВФ знову рекомендував Україні перейти до плаваючого курсу гривні, щоб економіка країни могла протистояти зовнішньому шоку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: