Нацбанк хоче змінити правила торгів держоблігаціями

Вівторок, 23 жовтня 2012, 10:24

Торговців цінними паперами хочуть позбавити можливості займати у банків кошти під заставу держоблігацій.

Нацбанк настійно рекомендує банкам проводити операції РЕПО на ринку облігацій внутрішньої держпозики виключно між собою і тільки на біржах, пише "Комерсант-Україна".

Нацбанк вирішив втрутитися в правила роботи ринку РЕПО.

Центробанк підготував "Стандартизовані підходи до проведення банками операцій РЕПО з державними облігаціями", в яких вказується, що сторонами угоди можуть бути тільки юридичні особи, які мають банківську ліцензію, і регулятор банківського ринку.

Реклама:

За словами радника асоціації "Фондове партнерство" Сергія Москвіна, це обмежує коло учасників операцій РЕПО з облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), оскільки позбавляє звичайних торговців цінними паперами можливості укладати такі угоди з банками.

Проект документа вже розісланий в установи для вивчення.

Документ встановлює й інші обмеження.

Банки зможуть укладати угоди РЕПО тільки на біржі.

За даними НБУ, за дев'ять місяців обсяг операцій РЕПО з ОВДП становив 29 млрд гривень.

"Ці дані враховують тільки угоди за участю центробанку. Реальна цифра в два рази більше", - говорить директор біржі "Перспектива" Станіслав Шишков.

Деякі норми проекту можуть заблокувати укладення угод РЕПО, наприклад те, що ціна покупки ОВДП повинна відповідати ринковій.

За словами керівника юридичного відділу біржі ПФТС Павла Омельчука, це не дозволить застосовувати властивий для угод РЕПО дисконт, який виступає гарантом розрахунків.

Більш того, операції РЕПО можна буде проводити тільки у разі наявності паперів у банку.

"Це значить, що я не можу продати папери, які мені хтось повинен продати найближчим часом. Неможливі будуть і клієнтські операції, адже облігації знаходяться на рахунку клієнта", - вважає Омельчук.

Незважаючи на те що документ носить рекомендаційний характер, експерти побоюються, що НБУ вимагатиме від банків його обов'язкового виконання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!