Гнучка ставка здешевить кредити для бізнесу – УКБС

Понеділок, 22 жовтня 2012, 17:12

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до НБУ  щодо удосконалення механізму застосування банками змінюваної процентної ставки за кредитними договорами.

Про це йдеться на офіційному сайті асоціації.

Експерти УКБС переконані, що головною причиною виникнення проблем застосування індексного методу розрахунку вартості кредитних ресурсів є закладені у Цивільний кодекс України (ст. 1056-1) обмеження щодо використання сторонами кредитного договору змінюваної процентної ставки.

На практиці це створює суттєві проблеми при визначенні вартості кредитних коштів на тривалий строк у випадку зміни ринкових умов, що необґрунтовано підвищує вартість кредитів та звужує можливості національного фінансового ринку у наданні довгострокових позик.

Реклама:

Як наслідок, обсяги довгострокового кредитування лише за січень-вересень поточного року скоротилися на 6,5 % (майже на 27 млрд гривень), а у порівнянні з докризовим рівнем 2008 року даний показник зменшився на 21,5% (або на 109 млрд гривень).

Негативний ефект даної тенденції виходить далеко за межі фінансового ринку, оскільки негативним чином позначається на розвитку інвестиційного потенціалу національної економіки, що обмежує її економічне зростання. 

Для вирішення цих проблем УКБС пропонує передбачити у законі можливість  встановлення вартості довгострокових кредитних ресурсів на основі застосування змінюваної процентної ставки з використанням індексу. Це дозволить визначати об’єктивну вартість ресурсів протягом дії кредитного договору.

Зокрема, зниження вартості гривневих ресурсів на міжбанківському кредитному ринку майже на 30 % у вересні поточного року (з 17 % до 12 % річних) могло б дозволити знизити ставки за кредитними договорами. Однак, у випадку використання фіксованих ставок, це зробити неможливо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: