В Європі може з’явитися банк на ісламський манер

П'ятниця, 7 вересня 2012, 20:44

У Німеччині може з’явитися перший ісламський банк.

Як повідомляє "Німецька хвиля", банк, що діятиме відповідно до ісламського законодавства, збирається створити цієї осені у Франкфурті-на-Майні стамбульська фінансова група Kuveyt Türk, яка контролюється кувейтськими інвесторами.

Досі в неї є лише невелике представництво в Мангеймі, яке, однак, не має банківської ліцензії.

Банку, який заснований на принципах ісламського фінансування, заборонено вкладати гроші, зокрема, в азартні ігри, порнографію, торгівлю зброєю.

Реклама:

Крім того, він не має права інвестувати у виробництво алкоголю та свинини, а також у підприємства з великими боргами.

Всі пропоновані таким банком фінансові продукти перевіряються комісією з етики, пояснив Заїд аль-Могадедді, засновник та виконавчий директор Інституту ісламського банкінгу та фінансування у Франкфурті-на-Майні.

В ісламському банку клієнт не може отримати класичний кредит. Замість того сам банк купує уподобаний ним товар чи об’єкт. Потім клієнт частинами виплачує вкладену суму, але з націнкою, і викуповує об’єкт.

У травні цього року Федеральне відомство з нагляду за фінансовим сектором зареєструвало перший у Німеччині ісламський пайовий інвестиційний фонд, яким управляє компанія CIMB Principal із Малайзії.

Ісламський банк вже є у Великобританії, однак сьогодні його доводиться підтримувати за допомогою вливань материнського концерну.

Окремі фінансові продукти, які поєднувані з законами шаріату, пропонуються також у США та у Франції, однак особливим попитом вони там не користуються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!