Уряд сподівається на газ, від якого відмовляються у Європі

Понеділок, 17 вересня 2012, 19:53

Єдиний спосіб для України збільшити видобуток газу – використовувати його нетрадиційні джерела.

Таку думку висловив радник прем’єр-міністра, голова ради директорів компанії "Надра" Павло Загороднюк, передає "Радіо Свобода".

Він зазначає, що сьогодні розвідані традиційні поклади природного газу в Україні вичерпані на три чверті, а в останні 40 років видобуток українського газу постійно скорочується.

Вихід експерт бачить у розробці нетрадиційних покладів газу, серед яких глибокі ділянки чорноморського шельфу та сланцевий газ.

Реклама:

"Для нарощування видобутку потрібні нові технології для отримання газу з глибших родовищ та щільних порід - сланців. А крім того - великі інвестиції. Тому ефективно й безпечно видобувати  нетрадиційний газ зможуть лише західні компанії з великим досвідом", - зауважує радник прем’єр-міністра.

Нагадаємо, що  право на розробку двох найбільших нетрадиційних газоносних площ на Донбасі та на Прикарпатті отримали іноземні компанії: британська Shell та американська Chevron. 

Ішлося і про те, що вони готові вкласти у цей проект удвічі більше, ніж очікував український уряд.

Низка експертів висловилася проти цього проекту, зважаючи на екологічні ризики.

Пізніше проти видобутку сланцевого газу виступила місцева влада Львівщини.

Shell оприлюднила нюанси своїх газовидобувних технологій, які вона має намір застосувати в Україні.

У компанії запевняють, що використовують воду з хімікатами на глибині у декілька кілометрів, і вона жодним чином не може потрапити до водоносних горизонтів.

Як саме поводитимуться з водним розчином для гідророзриву в Україні наразі невідомо, зізналася директор компанії Shell з екології в Україні Тетяна Бобровицька.

Вона розповіла про варіанти поводження з цими відходами.

"Є декілька варіантів: складувати у басейнах, ізольованих від ґрунту, або в закритих ємностях. А далі - перевозити до нової свердловини, або ж зливати, перед цим вода має бути очищена відповідно до вимог українського законодавства", - зауважила Тетяна Бобровицька.

На запитання про те, які технології очищення використовуватимуть в Україні, вона відповісти не змогла.

Низка європейських країн стурбована ризиками, які пов’язані з видобутком сланцевого газу.

Найбільше турбує громадськість те, що у водну суміш для гідророзриву додають хімікати, які можуть потрапити у водойми та джерела водопостачання.

Через це у Болгарії, Чехії  та Франції заборонили використовувати гідророзрив (фрекінг), а у Німеччині – заборонили видобувати сланцевий газ там, де використовують підземні джерела водопостачання, тобто, на сьомій частині території країни.

У Великобританії використану для гідророзриву воду вважають радіоактивними відходами, оскільки тамтешні газові родовища містять радіоактивні елементи.

Навіть у США, де видобування сланцевого газу має найбільші масштаби, розгорілася дискусія щодо ризиків від розробки родовищ на сході країни. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: